DOMÁCE PEČIVO

Vyskúšali ste doma upiecť okrem báboviek, buchiet, muffinov tiež slané pečivo? Kysnutý chleba, bagety, rožky alebo dokonca pletené žemle?

Prevoňajte váš domov krásnou vôňou. Nie je to vôbec tak zložité, ako sa zdá. S našimi pomocníkmi, ošatkami a formami to navyše pôjde ešte ľahšie.

Tak nech sa vám dielo darí!

ZAVÁRANIE

Vyskúšajte kombinácie neobvyklých chutí, budete prekvapený, ako si pochutnáte. Pri výrobe marmelád a džemov oceníte zaváracie hrnce – s akým sa vám bude lepšie pracovať – elektrický alebo smaltovaný?

Vyrobte si domáce kompóty, marmelády, džemy - na chleba, do koláčov, buchiet, alebo zeleninové čalamády, ktoré potom neskôr využijete ako prílohu alebo pikantnú pochúťku ku grilovanému mäsu.

NAKLÁDANIE

Naložené dobroty patria neodmysliteľne k babiemu letu a jesene. Ale radosť z nich budete mať i v priebehu roku. Pripravte si nielen na zimný čas sirupy, zaváraniny, čalamády či nakladanú zeleninu.

Využijete tak plody jesennej prírody i svoju vlastnú prácu na záhradke.

Majte celú úrodu pekne naloženú!

NÁPOJE

Skvelá chuť domácich štiav a sirupov z rôznych druhov ovocia, zeleniny aj byliniek. Získate vynikajúci zdroj vitamínov a energie. 

Šťavy a sirupy potom nebudú slúžiť len na prípravu nápojov, kedy ich zriedite vodou. Môžete nimi ochutiť čaj, tvaroh, jogurt alebo zmrzlinový pohár. Pomocou perlivej vody z Aquadreamu alebo sýtením vo výrobníku Drinkmate vyrobíte skvelé osviežujúce limonády. 

DOMÁCA VÝROBA

Aktuálny trend domácej výroby čohokoľvek, od domáceho chrumkavého nadýchaného chleba, delikátnych paštét z mäsa, ideálne z vlastnej zabíjačky alebo od lokálnych chovateľov, je v poslednej dobe veľmi silný.

A nemusíte zostať len pri tom. Aj domáci syr, tvaroh a jemný jogurt nedá takú prácu, ako by si hocikto predstavoval. Pretože čo si doma urobíte, to si tiež zjete. A s chuťou.

POLIEVKY

Ľahučké polievky, ktoré pripravia chute a bruško na hlavný chod. Aj výdatné, ktoré môžu byť samostatným jedlom, ktoré zahreje, zasýti a zaženie vlčí hlad. Do takej domácej polievky varenej s láskou pridáte ingrediencie a suroviny, ktoré máte všetci radi. Alebo sa môžete pustiť do experimentov a siahnuť po mexickej, ázijskej kuchyni, kde sa netradičné chute miešajú a prekvapí vašu rodinu i hostí.

Pretože polievka je grunt, ako hovorili naše babičky. A to platí stále.

HLAVNÝ CHOD

Niekedy je ťažké nájsť ten správny recept, čo uvariť. Hlavné jedlo môže byť celkom oriešok, zvlášť keď máte pocit, že neviete, čo zase variť a viacmenej opakujete stále dookola niekoľko jedál, ktoré máte najradšej. Navyše každé ročné obdobie ponúka množstvo surovín a receptov, ktoré si môžete uvariť.

Sezónne suroviny, regionálne potraviny, to je to, čo tu beží. Skúste niektorý z našich receptov, odporučíme Vám aj ako a v čom ich uvariť. ​

NIEJE DEZERT AKO DEZERT

Sladká bodka na koniec. Pre mnohých je to najobľúbenejšia súčasť jedla, na ktorú sa tešia už od prvého chodu. Môže byť súčasťou popoludňajšej kávy, rôznych osláv alebo len posedenie na terase či záhrade.

Najobľúbenejšími múčnikmi sú bábovky, koláče, štrúdle,  muffiny alebo bublanina. Môžu byť vo forme palaciniek, vaflí alebo domáce granole sú tiež skvelými raňajkami, ktoré naštartuje váš deň. Sladké i slané, stačí si len vybrať. 

GRILOVANIE

Ste milovníci grilovania a posedenia na terase pri dobrom jedle a pití? Vyskúšajte recepty, ktoré nie sú úplne bežné. Nebojte sa experimentovať. Zeleninové zvyšky ale môžete spracovať do skvelých grilovaných placiek, ktoré si zamilujú aj deti. 

A pre tých, ktorí jednoducho vidia mäso na tanieri radšej ako zeleninu, máme pár nápadov a tipov. Ideálnou prílohou k šťavnatému mäsu sú opečené zemiaky, hummus alebo čerstvá zelenina. Tak si pochutnajú naozaj všetci!

CHUŤOVKY NIELEN K PIVU A VÍNU

Keď sa vo dverách objaví nečakaná návšteva, chystáte párty s priateľmi alebo si len tak chcete posedieť na gauči alebo na terase, hodí sa určite nejaká menšia chuťovka. V kombinácii s vychladeným pivom alebo dobrým vínom vytvorí tú pravú pohodu.

Dokonalé pohostenie nemusí byť záležitosťou celého dňa príprav. Majte v rukáve aj rýchlovky, ktoré urobia veľkú parádu a nezaberú veľa času.