Kvasená zelenina aktivuje imunitný systém v boji proti baktériám a vírusom, posilňuje organizmus proti infekciám, podporuje tvorbu krvi a hormónov. Odporúčaná denná dávka sú 2 polievkové lyžice kvasenej zmesi. 

Kvasenú kapustu využijete po celú zimu. Najznámejšia je ako príloha k typickým českým a slovenským jedlám – pečenému mäsu s knedľou. Kto by si rád nepochutil na českej klasike „vepřo knedlo zelo“? Alebo taká pečená kačka, čo poviete? Základný recept:

SUROVINY

  • 500 g bielej hlávkovej alebo čínskej kapusty 
  • 400 g ďalšej zeleniny (cibuľa, mrkva…)
  • 20 g zázvoru
  • 1 jablko
  • 2 lyžičky soli (15-20 g)

POSTUP:

Zeleninu do hrnca vkladajte postupne po vrstvách, každú vrstvu dôkladne postláčajte, aby sa uvoľnilo čo najviac šťavy. Ak je šťavy málo, dolejte vodou, aby bola všetka zelenina ponorená. Dodržujte dôkladnú hygienu. Zaťažte vnútornou pokrievkou za pomoci gumičky a nechajte v teple 5-7 dní kvasiť.

Po ukončení kvasného procesu rozdeľte zeleninu do menších pohárov a skladujte ich v chladničke. Vydrží vám až pol roka.

Ďalšie recepty nájdete tu >>