SUROVINY:

  • 4 stredne veľké tortilly
  • 200 g šunky
  • 200 g syra (napr. mozzarella, eidam, cheddar - nastrúhaný alebo na plátky)
  • 8 ks sušených paradajok (nakrájaných na menšie kúsky)
  • 1 vajce (ak chcete náplň spevniť, ale nemusí byť)
  • soľ a korenie podľa chuti (napr. oregano, bazalka)

varianty náplní (môžu byť tzv. "čo dom dal"):

  • šunka / paradajky / syr / oregano / zelené olivy
  • slanina / kyslá kapusta / rasca
  • špenát / niva / údené / cesnak
  • červená paprika / tmavá fazuľa / restované mleté ​​mäso / rímska rasca
  • varená červená repa / kozí syr / med / orechy
  • dusené hríby alebo šampiňóny / vajcia / šunka / tymian...

POSTUP:

Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Pokiaľ použijete klasické tortilly s priemerom 20 cm, siahnite po forme s priemerom priehlbiny cca 5 cm. Menšie tortilly pohodlne stočíte do foriem s priemerom 3 cm.

Na tortillu položte šunku a plátkový syr, prípadne blok syra postrúhajte na hrubom strúhadle. Nakrájajte na tenké rezančeky sušené paradajky, všetko posypte korením a stočte tortillu aj s náplňou. Teraz vezmite do ruky obyčajné nožnice a odstrihnite z tortilly kusy s približnou výškou 1 cm nad priehlbinu. Je to rýchle, na veľkú formu spotrebujete zhruba 2 tortilly. Vzniknuté ružice, ak chcete slimáky, možno ešte zaliať osoleným vajíčkom, rozmiešaným metlou alebo habarkou. Potom už len šup s nimi do rozohriatej rúry. Sú zapečené počas chvíľky.

Pochutnáte si na ešte teplých tortillkách s chrumkavým okrajom. Po vychladení s nimi urobíte parádu aj na oslave a grilovačke. V práci či v škole budú zaujímavým spestrením desiat pre školákov i starších študentov. No a na výlet alebo túru ich urobte radšej dvojnásobné množstvo, pretože keď príde hlad alebo chuť, tak sa po nich hneď zapráši.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>