SUROVINY:
- 4 stredne veľké tortilly
- 200 g šunky
- 200 g syra (napr. mozzarella, eidam, cheddar - nastrúhaný alebo na plátky)
- 8 ks sušených paradajok (nakrájaných na menšie kúsky)
- 1 vajce (ak chcete náplň spevniť, ale nemusí byť)
- soľ a korenie podľa chuti (napr. oregano, bazalka)
varianty náplní (môžu byť tzv. "čo dom dal"):
- šunka / paradajky / syr / oregano / zelené olivy
- slanina / kyslá kapusta / rasca
- špenát / niva / údené / cesnak
- červená paprika / tmavá fazuľa / restované mleté mäso / rímska rasca
- varená červená repa / kozí syr / med / orechy
- dusené hríby alebo šampiňóny / vajcia / šunka / tymian...
POSTUP:
Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Pokiaľ použijete klasické tortilly s priemerom 20 cm, siahnite po forme s priemerom priehlbiny cca 5 cm. Menšie tortilly pohodlne stočíte do foriem s priemerom 3 cm.
Na tortillu položte šunku a plátkový syr, prípadne blok syra postrúhajte na hrubom strúhadle. Nakrájajte na tenké rezančeky sušené paradajky, všetko posypte korením a stočte tortillu aj s náplňou. Teraz vezmite do ruky obyčajné nožnice a odstrihnite z tortilly kusy s približnou výškou 1 cm nad priehlbinu. Je to rýchle, na veľkú formu spotrebujete zhruba 2 tortilly. Vzniknuté ružice, ak chcete slimáky, možno ešte zaliať osoleným vajíčkom, rozmiešaným metlou alebo habarkou. Potom už len šup s nimi do rozohriatej rúry. Sú zapečené počas chvíľky.
Pochutnáte si na ešte teplých tortillkách s chrumkavým okrajom. Po vychladení s nimi urobíte parádu aj na oslave a grilovačke. V práci či v škole budú zaujímavým spestrením desiat pre školákov i starších študentov. No a na výlet alebo túru ich urobte radšej dvojnásobné množstvo, pretože keď príde hlad alebo chuť, tak sa po nich hneď zapráši.