Suroviny

  • 1 l vody
  • 500 g ražnej chlebovej múky
  • 500 g pšeničnej chlebovej múky
  • 500 g pšeničnej múky
  • 3 lyžičky rasce
  • 150 g ražného kvásku 
  • ½ lyžičky mletého koriandru
  • 4 lyžičky soli

množstvo si prepočítate podľa veľkosti bochníka, ktorý chcete upiecť

Postup:

Dopredu si pripravte ražný kvások, prípadne ho kúpte v dobrom pekárstve. Zmiešajte ražný kvások, ražnú chlebovú múku a vodu. Vznikne redšie cesto. Pripravte ho večer a prikryté nechajte do rána v teple kysnúť. Pridajte pšeničnú múku, pšeničnú chlebovú múku, soľ, korenie. Cesto zamiešajte na vále a nechajte asi 3 hod. kysnúť. Rozdeľte ich na dve časti, z ktorých vytvarujete 2 bochníky a v ošatke nechajte asi hodinu kysnúť. Pred pečením chleba nahrejte elektrickú rúru na 250-300 °C
a dajte do nej rozpáliť 2 prázdne plechy. Po vykysnutí dajte na horný plech oba chleby a na spodný nalejte hrnček vody. Pozor - voda sa hneď zmení na paru! Preto čo najrýchlejšie zatvorte dvierka rúry a nechajte ½ min. vodu pariť - chleba potom bude mať krásnu kôrku. Spodný plech vyberte, pečte 5 minút, potom znížte teplotu rúry na 200 °C. Pečte asi 50 min. Z tejto dávky upečiete dva bochníky chleba o váhe cca 1,2 kg. 

Keramická forma na chlieb s vnútornou glazúrou je vysoko kvalitný výrobok z prírodného materiálu. Keramika výborne vedie teplo a preto je pečenie v keramike veľmi ekonomické. Nádoby z keramiky majú dlhú životnosť a pri správnom zaobchádzaní Vám vydrží niekoľko rokov.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>