Suroviny

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 275 g mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 10 g soli
  • 7 g instantného droždia
  • vajce na potretie
  • maslo na vymastenie formy

Postup:

Do misy robota dajte múku, cukor, soľ a droždie. Suché ingrediencie krátko premiešajte, pridajte mlieko, vajce a rozpustené maslo. Miesiť je treba asi 5 až 7 minút, kým cesto neprestane lepiť na steny. Cesto z misy presuňte na pomúčený silikónový val a ešte chvíľku premiešajte. Dajte do misy, zakryte a nechajte vykysnúť - 90 až 120 minút, kým cesto neznásobí objem. Formu na pečenie vymažte maslom. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčený silikónový val. Cesto niekoľkokrát preložte a vytvarujte do tvaru približného obdĺžnika (na dĺžku plus mínus ako vybraná forma na pečenie). Vytvarované cesto dajte do vymastenej formy, postriekajte vodou z rozprašovača a zakryte. Nechajte kysnúť asi 60 až 90 minút, kým cesto znova nenarastie. Rúru rozohrejte na 180 °C.
Vykysnutý bochník opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom. Dajte do vyhriatej rúry (do dolnej tretiny) a pečte asi 45 až 50 minút. Chlieb v polovici pečenia skontrolujte a znovu potrite vajíčkom. Upečený chlieb nechajte chvíľu vychladnúť. Okraje opatrne uvoľnite od formy a pomaly vyklopte. Dajte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Dávka z 500 g múky je určená pre formu o minimálnych rozmeroch 23x14x7 cm. 

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>