Suroviny
- 2 lyžice masla
- 2 zemiaky
- 1 cibuľu
- 0,5 lyžičky rasce
- tretinu zeleru, mrkvu, petržlen
- 1 bobkový list
- 4 guľôčky nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 g kyslej kapusty
- 150 ml smotany na varenie
- 10 guličiek celého čierneho korenia
- 300 g údenej krkovičky v celku
Postup:
Údené mäso vložíme do studenej vody, pridáme cibuľu a koreniny (celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list) a spolu s očistenou mrkvou, petržlenom a zelerom zvoľna uvaríme domäkka. Vývar scedíme a mäso nakrájame na drobné kúsky. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej a rascou ochutenej vode uvaríme domäkka. Kyslú kapustu vytlačíme a nakrájame na kúsky. Cibuľu nasekáme najemno.
Z masla, cibuľky a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ku ktorej pridáme nakrájanú kyslú kapustu a rascu, všetko krátko orestujeme, zalejeme údeným vývarom a varíme asi 30 minút. Potom do polievky pridáme nakrájané údené mäso a uvarené zemiaky. Polievku prehrejeme, zjemníme smotanou a podľa potreby dochutíme soľou a cukrom.