Suroviny

  • 2 lyžice masla
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 0,5 lyžičky rasce
  • tretinu zeleru, mrkvu, petržlen
  • 1 bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 150 ml smotany na varenie
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 300 g údenej krkovičky v celku

Postup:

Údené mäso vložíme do studenej vody, pridáme cibuľu a koreniny (celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list) a spolu s očistenou mrkvou, petržlenom a zelerom zvoľna uvaríme domäkka. Vývar scedíme a mäso nakrájame na drobné kúsky. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej a rascou ochutenej vode uvaríme domäkka. Kyslú kapustu vytlačíme a nakrájame na kúsky. Cibuľu nasekáme najemno.
Z masla, cibuľky a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ku ktorej pridáme nakrájanú kyslú kapustu a rascu, všetko krátko orestujeme, zalejeme údeným vývarom a varíme asi 30 minút. Potom do polievky pridáme nakrájané údené mäso a uvarené zemiaky. Polievku prehrejeme, zjemníme smotanou a podľa potreby dochutíme soľou a cukrom.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>