Suroviny
- 1 kg zrelých čerešní
- 1 dcl pomarančového likéru
- 700 g trstinového želírovacieho cukru
- ½ sáčku ovocného pektínu
- kyselina citrónová
Postup:
Najprv odkôstkujte a dôkladne očistite čerešne. 800 g čerešní vložte do hrnca, kde ich tyčovým mixérom zľahka rozmixujte. K ovociu pridajte likér a premiešajte. Zmes začnite na platni pomaly zahrievať. Do zmesi v hrnci pridajte premiešaný cukor s pektínom, za priebežného miešania nechajte v zmesi rozpustiť a 3 až 5 minút povarte. Pridajte zvyšok (celých alebo pokrájaných) čerešní. Vďaka tomu získate v džeme navyše štruktúru celého ovocia. Správnu konzistenciu otestujte „tanierikovou metódou“. Džem rozdeľte do pripravených pohárov s viečkom a sterilujte 10 minút v zaváracom hrnci.