Má blahodárne účinky na tráviace problémy a problémy s močovými cestami. Ide na rozdiel od klasického včelieho medu o vegánsky produkt.

Jeho príprava je jednoduchá.

 

SUROVINY

  • 400 kvetov púpav
  • 1 l vody
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 2 chemicky neošetrené citróny

POSTUP

Kvety zbierajte na čistých lúkach alebo záhradke. Prepláchnite ich len zľahka, nech sa nevyplaví všetok peľ. Vložte ich do hrnca s vodou a na štvrťky nakrájané citróny aj s kôrou a nechajte 24 hodín lúhovať. Potom všetko preceďte cez plátno a vytlačte. Do tejto tekutiny pridajte cukor a varte na menšom plameni 2 hodiny do zhustnutia. Hotový med bude vždy redší ako klasický včelí med. Plňte do čistých zaváracích pohárov a uzavrite viečkom. Je zbytočné ho zavárať, stačí horúce poháre otočiť hore dnom.

Nemusíte ho skladovať v chladničke, stačí chladnejšie tmavé miesto.

Hodí sa do bylinných čajov, raňajkových kaší aj na lievance, kde nahradí topping alebo drahý javorový sirup.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>