SUROVINY:

  • 4 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 120 ml mlieka
  • 120 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • olej v spreji na vymazanie formy

POSTUP:

Je to jednoduché a rýchle. Formu stačí vystriekať olejom v spreji a vysypať múkou, bábovka pôjde po upečení krásne vyklopiť. Predhrejte si rúru na 170 °C a pripravte si 2 misky. Do jednej misky dajte žĺtky, do druhej bielky.

Bielky vyšľahajte so štipkou soli do pevného snehu. V druhej mise utrite žĺtky s krupicovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny, postačí všetko premiešať metlou. Postupne prilievajte olej a mlieko, šľahajte dohladka. Odvážte na kuchynskej váhe 250 g polohrubej múky a pridajte ju spolu s práškom do pečiva k hladkej zmesi.

Do žĺtkového cesta opatrne po častiach zapracujte bielkový sneh. Miešajte jemne, aby cesto zostalo nadýchané.

Do pripravenej formy nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre približne 45–50 minút. Kontrolujte špajdľou - pokiaľ na nej nelepí lepivé cesto, je bábovka upečená.

Nechajte bábovku asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na rošte alebo mriežke. Podávajte pocukrovanú práškovým cukrom.


Základný recept má mnoho obmien, skúste kombináciu rôznych chutí:

  • MRAMOROVÁ BÁBOVKA: pridajte do 1/3 cesta kakao, nalejte svetlé a potom tmavé cesto do formy, ľahko špajľou premiešajte a hneď bude mramorová bábovka na svete
  • ORECHOVÁ BÁBOVKA: namiesto 50 g múky pridajte do cesta nasekané vlašské orechy, prípadne aj kandizované ovocie, ktoré chuťovo aj vizuálne bábovku doladia
  • BÁBOVKA S VÔŇOU RUMU: pridajte do cesta hrozienka namočené v rume a uvidíte, ako sa budú všetci olizovať
  • CITRÓNOVÁ BÁBOVKA: nastrúhaná kôra z bio citrónu a vytlačená šťava zvýrazní chuť bábovky, je možné pridať kúsky čokolády, ktoré je dobré obaliť v múke, aby neklesli po naliatí na dno / kombináciu citróna pristane aj mletý mak, tým možno nahradiť 50 g múky

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>