SUROVINY
- 200 g hladkej múky
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 150 ml mlieka
- 100 g čerstvého špenátu
- 150 g cottage syra
- 1 vajce
- 2 rovné lyžičky soli
- 1 rovná lyžička cukru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 balíček kypriaceho prášku
- semienka (čierny sezam, ľanové semienka...)
vajíčková nátierka: žervé, 2 vajcia varené natvrdo, soľ, nakrájaná pažítka, lyžička plnotučnej horčice
na ozdobu: údený losos, listový šalát, kôpor a pod.
POSTUP:
Čerstvý špenát sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho v mixéri rozmixujeme s cottage syrom. V mise zmiešame hladkú a celozrnnú múku, kypriaci prášok, soľ a cukor. Potom pridáme mokré suroviny - zmes špenátu a cottage syra, vajcia, olivový olej a mlieko. Vareškou vymiešame stredne husté cesto, pekne zelené od špenátu. Lyžicou alebo stierkou plníme silikónovú formu na muffiny, ktorú je možné vystriekať olejom v spreji.
Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cesto posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút, prepečenie je možné skontrolovať špajľou. Po vybratí z rúry formu prikryjeme utierkou, potom jednotlivé žemle ľahko vyberieme, rozkrojíme, plníme vajíčkovou nátierkou, zdobíme lososom, reďkovkami, plátkami vajec nakrájanými v praktickom krájači, šalátom, kôprom alebo tým, čo máme radi.
Ďalšie zaujímavé recepty tu >>