SUROVINY

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 150 g cottage syra
  • 1 vajce
  • 2 rovné lyžičky soli
  • 1 rovná lyžička cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • semienka (čierny sezam, ľanové semienka...)

vajíčková nátierka: žervé, 2 vajcia varené natvrdo, soľ, nakrájaná pažítka, lyžička plnotučnej horčice

na ozdobu: údený losos, listový šalát, kôpor a pod.

POSTUP:

Čerstvý špenát sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho v mixéri rozmixujeme s cottage syrom. V mise zmiešame hladkú a celozrnnú múku, kypriaci prášok, soľ a cukor. Potom pridáme mokré suroviny - zmes špenátu a cottage syra, vajcia, olivový olej a mlieko. Vareškou vymiešame stredne husté cesto, pekne zelené od špenátu. Lyžicou alebo stierkou plníme silikónovú formu na muffiny, ktorú je možné vystriekať olejom v spreji.

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cesto posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút, prepečenie je možné skontrolovať špajľou. Po vybratí z rúry formu prikryjeme utierkou, potom jednotlivé žemle ľahko vyberieme, rozkrojíme, plníme vajíčkovou nátierkou, zdobíme lososom, reďkovkami, plátkami vajec nakrájanými v praktickom krájači, šalátom, kôprom alebo tým, čo máme radi.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>