Je tak výrazný, že doplní grilované mäso, rizota, ryby, hodí sa do polievok, nátierok aj na hrianky. A ak radi pečiete domáce žemle alebo pečivo zvané foccaccia, aj tam ich môžete nasekanými lístkami medvedieho cesnaku „vytuniť“.

PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU

Lístky cesnaku umyte, nasekajte nadrobno alebo rozdrvte v mažiari, osoľte a pridajte olivový panenský olej. Uložte ich do malých pohárikov do chladničky alebo do silikónových foriem do mrazničky. Užívajte ho s mierou.

Možno ho doplniť rozdrvenými vlašákmi, kešu alebo pekanovými orieškami a strúhaným syrom (zaujímavý je pecorino a parmezán).

Všetko v pomere:

  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 50 g mletých orechov
  • 50 g syra
  • 150 g oliv. oleja, prípadne štipka soli a korenia.

Keď ho v pohári zalejete vrstvou olivového oleja a budete ho naberať vždy čistou lyžicou, vydrží v chladničke pomerne dlho.


POZOR na zámenu medvedieho cesnaku s inou rastlinou. Dosť podobná je konvalinka vonná alebo jesienka obyčajná. Obe sú jedovaté! Rozoznáte ich podľa kvetu, ale ako si poradiť 
v nekvitnúcom stave? Preštudujte starostlivo tvar listov. Vezmite list ľahko medzi prsty. Jemná cesnaková vôňa vám podá spoľahlivé svedectvo, že držíte v ruke práve medvedí cesnak. Pokiaľ túto vôňu necítite, rastliny nezbierajte a umyte si starostlivo ruky.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>