Recept samozrejme využijete aj mimo obdobia fašiangov. Sú obdobou obľúbených Moravských koláčov, ktoré si gazdinky rady pripravujú v priebehu celého roka.

Tieto voňavé koláče sú inšpirované babičkou Helenkou, ktorá ich s obľubou pripravuje, keď čaká nejakú milú návštevu.

Suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 30 g cukru krupica
  • 30 g tuku na pečenie (napr. Hera)
  • 20 g sadla
  • 2 vajcia
  • 20 g droždia (1/2 kocky)
  • 5 g soli
  • 250 ml mlieka

tvarohová náplň:

  • 1 tvaroh mäkký
  • 1 vajce
  • 3 lyžice cukru krupica
  • citrónová kôra

slivková náplň:

  • 100 g slivkového lekváru
  • 1 lyžička rumu
  • štipka škorice

mrvenička:

  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru krupica

Postup:

Oba druhy múky preosejeme cez jemné sito do misy na miesenie, zmiešame so soľou, cukrom (z neho si ponecháme lyžičku cukru na zasypanie kvasníc). Utvoríme jamku a do nej rozdrobíme kvasnice, zalejeme cca 30 ml vlažného mlieka a posypeme zvyškom cukru. Tým sa aktivuje proces a kvások tzv. vzíde.

Rozpustený tuk, nie horúci, vlejeme do misy, pridáme zvyšok mlieka a jedno vajce. V robote alebo ručne zarobíme nelepivé hladké cesto a necháme ho prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste. Doba závisí na kvasniciach, okolitej teplote a prepracovaní.

Polievkovou lyžicou potom vykrájame z cesta kúsky, z ktorých utvoríme v rukách guličky a ešte ich dáme na pomúčenú dosku na cca ½ hodiny kysnúť.

Medzitým si pripravíme náplne. Do jednej misky vložíme tvaroh a ostatné suroviny, z ktorých vznikne pevnejšia tvarohová náplň. Podľa ľubovôle je možné pridať aj hrozienka. V druhej miske rozmiešame slivkový lekvár a dochutíme ich napr. škoricou alebo kvapkou rumu. Ak použijeme kupovaný lekvár, treba ho trochu zriediť. Na to sa podľa skúseností babičiek hodí práve rum alebo redšia marmeláda. Redší domáci lekvár možno naopak zahustiť strúhaným perníkom.

Jednotlivé kúsky potom stačí ručne rozložiť a lyžicou vložiť doprostred tvarohovú náplň. Koláčik sa zabalí, aby náplň nevytiekla. Pozor, spoj zostane po vložení na plech hore. Potom ich skladáme s cca 3 cm medzerami na plech s papierom na pečenie. Ten použijeme aj v prípade, že máme nepriľnavé plechy. Pokiaľ náplň z koláčov počas pečenia trochu vytečie, vďaka papieru si ušetríme jeho odmáčanie.

Jamkovačom sa na hornej strane vytvorí ľahká priehlbina, do ktorej vložíme slivkovú náplň a tú posypeme posýpkou. Druhé vajcia rozšľaháme v hrnčeku alebo miske a mašlovačkou potrieme okraje koláčov.

Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C 15-20 minút dozlatista. Záleží samozrejme na veľkosti koláčov.

Po vytiahnutí z rúry ich na plechu ešte na chvíľu zakryjeme ďalším papierom na pečenie, koláče si ponechajú časť odchádzajúcej vlhkosti, budú nadýchané a jemné.

Aj posýpku, ak chcete mrveničku možno pripraviť vopred. Stačí v mise pekne ručne zmiešať múku s cukrom a pridávať na kúsky nakrájané povolené maslo, až sa vytvorí sypká zmes s menšími hrudkami. Prsty sú v tomto prípade nenahraditeľným nástrojom.

Náš tip: posýpku, ktorá zostane, môžete nasypať do uzatvárateľnej dózy a vložiť do mrazničky. Tam vydrží a nabudúce ušetrí čas.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>