SUROVINY
- 600 g tekvica Hokaido
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 lyžice mlieka
- 2 lyžičky soli
POSTUP:
Tekvicu rozkrojíme, nelúpeme a odstránime semienka spoločne s mäkkým stredom. Vložíme do zapekacej misky a upečieme v rúre pri 200 °C domäkka. Po vychladnutí ju roztlačíme mačkadlom na zemiaky, až vznikne pyré, prípadne rozmixujeme a vložíme do misky spoločne s vajíčkom. Prisypávame múku a soľ, až vznikne polotuhé cesto, ktoré sa pomerne lepí. Pokiaľ je zmes hustá, pridáme trochu mlieka.
Zmes sa môže zdať hustejšia, ale tekvica je jemná, takže výsledné halušky budú krásne mäkučké a vláčne.
V hrnci privedieme osolenú vodu do varu a s pomocou sita na halušky pretlačíme stierkou cesto do vody. Ako odpadávajú okrúhlymi otvormi jednotlivé kúsky, tak sa tvoria drobné halušky, ktoré počas cca 1-2 minút vyplávajú na hladinu. Na ich vylovenie poslúži dobre sitko.
Halušky vložíme do misy, prekvapkáme trochou oleja, aby sa nezlepili a môžeme podávať buď s vypečenou slaninou a karamelizovanou cibuľkou alebo s restovaným listovým špenátom a kúskami balkánskeho syra alebo bryndzou. Variant je veľa. Skvele sa k nim hodí aj restované kuracie mäso s lístkami šalvie a tekvicových semienok, kyslá smotana s cesnakom a vlašskými orechmi.
Orion tip: pohodlné varenie halušiek zaistí masívny hrniec Anett 6,5 l s vloženým nerezovým nadstavcom s dierovaným dnom. Stačí ich pretlačiť do vriacej vody a po 2 minútach vybrať s celým nadstavcom, v ktorom ich možno prepláchnuť, prípadne pokvapkať olejom, aby sa nelepili.