SUROVINY:
- cca 3 kg nakladačiek
nálev:
- 6 dkg soli
- 12 dkg cukru
- 1,5 l vody
- 0,5 l octu
- 20 tabliet sacharínu
- nové korenie, celé korenie, bobkový list, horčičné semienko
zelenina: mrkva, koreňová petržlen, cibuľa, kôpor, chren
POSTUP:
Čerstvé uhorky dôkladne umyte, s odstránením hliny pomôže aj praktická kefka so syntetickými štetinami. Nakrájajte si ostrým nožom cibuľu, olúpanú mrkvu a petržlen na kolieska, chren tiež.
Do čistých, sterilizovaných pohárov narovnajte čo najhustejšie nakladačky, preložené pár kolieskami zeleniny a vetvičkou kôpru.
Zvarte si nálev. Stačí všetky suroviny vložiť do hrnca, sacharín nakoniec, zaliať vodou a povariť. Horúci nálev s korením nalejte do pohárov tak, aby boli uhorky úplne ponorené. Okraj pohárov utrite do sucha utierkou alebo obrúskom, dobre ich uzavrite čistým viečkom a sterilizujte v zaváracom hrnci podľa návodu, najčastejšie pri 85 °C asi 15–20 minút alebo podľa vlastných skúseností (niekto ich nesterilizuje vôbec, len otočí). S vybratím z hrnca pomôžu kliešte, ktorými ľahko uchopíte hornú časť horúcich pohárov.
Po vychladnutí zavarenej uhorky v sladkokyslom náleve uložte do špajzy alebo pivnice. Sú skvelé k nedeľnému rezňu so zemiakmi, sekanej, šošovici na kyslo, ku grilovanému mäsu, na obložené chlebíčky aj do šalátov.
Tak zaváraniu zdar a nezabudnite si včas zaobstarať sadu pohárov, viečok na závit alebo tých hladkých, ktoré sa uzavrú s pomocou tzv. hlavy. U nás nájdete aj zaváracie hrnce alebo otvárače viečok.
Ďalšie zaujímavé recepty nielen na nakladanie nájdete tu >>