SUROVINY:

  • cca 3 kg nakladačiek

nálev:

  • 6 dkg soli
  • 12 dkg cukru
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octu
  • 20 tabliet sacharínu
  • nové korenie, celé korenie, bobkový list, horčičné semienko

zelenina: mrkva, koreňová petržlen, cibuľa, kôpor, chren

 

POSTUP:

Čerstvé uhorky dôkladne umyte, s odstránením hliny pomôže aj praktická kefka so syntetickými štetinami. Nakrájajte si ostrým nožom cibuľu, olúpanú mrkvu a petržlen na kolieska, chren tiež.

Do čistých, sterilizovaných pohárov narovnajte čo najhustejšie nakladačky, preložené pár kolieskami zeleniny a vetvičkou kôpru.

Zvarte si nálev. Stačí všetky suroviny vložiť do hrnca, sacharín nakoniec, zaliať vodou a povariť. Horúci nálev s korením nalejte do pohárov tak, aby boli uhorky úplne ponorené. Okraj pohárov utrite do sucha utierkou alebo obrúskom, dobre ich uzavrite čistým viečkom a sterilizujte v zaváracom hrnci podľa návodu, najčastejšie pri 85 °C asi 15–20 minút alebo podľa vlastných skúseností (niekto ich nesterilizuje vôbec, len otočí). S vybratím z hrnca pomôžu kliešte, ktorými ľahko uchopíte hornú časť horúcich pohárov.

Po vychladnutí zavarenej uhorky v sladkokyslom náleve uložte do špajzy alebo pivnice. Sú skvelé k nedeľnému rezňu so zemiakmi, sekanej, šošovici na kyslo, ku grilovanému mäsu, na obložené chlebíčky aj do šalátov.

Tak zaváraniu zdar a nezabudnite si včas zaobstarať sadu pohárov, viečok na závit alebo tých hladkých, ktoré sa uzavrú s pomocou tzv. hlavy. U nás nájdete aj zaváracie hrnce alebo otvárače viečok.

Ďalšie zaujímavé recepty nielen na nakladanie nájdete tu >>