SUROVINY
- 100 g polohrubej múky
- 100 g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica oleja a 1 lyžica vody
tvarohová náplň:
- 2 tvarohy
- 120 g cukru kryštál
- šťava z polovice bio citróna vrátane nastrúhanej kôry
- malinová marmeláda, orechy, lyofylizované maliny...
POSTUP:
Pripravíme si 2 misy na šľahanie. Oddelíme bielky od žĺtkov a v menšej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Vo väčšej mise prešľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny aspoň 5 minút, aby sa cukor rozpustil. Zo skúsenosti odporúčame všeobecne pri príprave piškótových korpusov šľahanie maximálne však 10 minút, potom sa mení konzistencia a korpus by bol krehký a drobivý.
Potom pridáme lyžicu oleja a vody, vanilkový cukor a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do cesta potom ručne stierkou jemne zamiešame sneh, skôr prevraciame než šľaháme. Vlejeme do olejom vystriekanej silikónovej formy 1 cm po okraj, lem vytvorí po vyklopení pekný zdvihnutý okraj. Cesto ešte zľahka urovnáme stierkou od stredu k okrajom, to zaistí, že sa korpus nevyduje. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 20 minút.
Rada: pri pečení piškótového korpusu na tortu či koláč rúru otvárame až vo chvíli, keď je korpus zlatý, nikdy nie skôr. Test špajlí nám ukáže, či cesto ešte vo vnútri nelepí, u tejto formy to ale nie je nutné, korpus je v strede hrubý cca 2 cm, takže máme istotu, že je cesto upečené.
Po vychladnutí ho opatrne vyklopíme, potrieme marmeládou a plníme zmesou z rozšľahaného tvarohu, cukru, pristrúhame kôru a šťavu z polovice citróna. Zmes je možné rôzne kombinovať, napr. do polovice vmiešať marmeládu, pridať kúsky čokolády, ovocie sušené mrazom...
Zdobiť je možné plátky citróna, limetky, physalis, my sme použili lyofylizované maliny a pekanové orechy v karameli. Koláč ku káve bol fantastický. Sladký a pritom trochu kyslý, nadýchaný a v náplni príjemne krémový.