Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky suš. droždia
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok a 1 vajce na pomazanie

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, maslo a vykysnutý kvások. Všetko zmiešame a riadne premiesime cesto. Necháme kysnúť. Cesto vyvaľkáme na silu 1,5 cm a vykrajujeme žemle. Dáme ich na vymastený plech a ešte necháme kysnúť 30 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, soľou či semienkami. Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C 20 minút.

Náš tip: Nízky plech s nepriľnavým povrchom Grande nebo plech skosený - skosená strana umožní rýchle zosypanie z plechu.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>