Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 1,5 lyžičky suš. droždia
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 300 ml mlieka
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok a 1 vajce na pomazanie
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, maslo a vykysnutý kvások. Všetko zmiešame a riadne premiesime cesto. Necháme kysnúť. Cesto vyvaľkáme na silu 1,5 cm a vykrajujeme žemle. Dáme ich na vymastený plech a ešte necháme kysnúť 30 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, soľou či semienkami. Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C 20 minút.
Náš tip: Nízky plech s nepriľnavým povrchom Grande nebo plech skosený - skosená strana umožní rýchle zosypanie z plechu.
Ďalšie zaujímavé recepty tu >>