Hoci sleduje českých aj zahraničných cukrárov, je vidieť, že chce byť autentický, s vlastným rukopisom, ktorý ho odlišuje.

Tu nájdete niekoľko jednoduchých receptov, ktoré používa. Sú pripravené z bežne dostupných surovín, tradičné, ľahké, takže si ich môžete pripraviť doma. Rozvoňajte svoju domácnosť a vykúzlite voňavú vianočnú atmosféru aj u vás doma.

 

PERNÍKOVÉ CESTO

SUROVINY:

  • 400 g hladkej múky
  • 50 g vajec (1 ks)
  • 50 g medu
  • 240 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 5 lyžičiek perníkového korenia (škorica, aníz, fenikel, korenie, kardamóm, muškátový kvet)

POSTUP:

Zo všetkých uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháte odpočívať v chladničke, pokojne až týždeň. Rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrajujte tvary. Pečieme na 170 stupňov, režim horúcovzduchu, 10–15 minút, podľa toho, ako chcete mať perníčky svetlé a mäkké. Horúce perníčky potrite žĺtkom, aby sa krásne leskli.

 

HMOTA NA NEPEČENÉ PEČIVO (OSIE HNIZDA, RUMOVÉ GULIČKY)

SUROVINY:

  • 240 g piškót
  • 120 g práškový cukor
  • 75 g zmäknutého masla
  • 60 g rumu
  • 60 g plnotučného mlieka
  • kakao/ mleté ​​orechy/ orechová pasta/ mleté ​​lyofilizované ovocie na ochutenie

POSTUP:

Piškóty nastrúhame, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto. Tvarujeme osie hniezda, guličky a ďalšie nepečené pečivo.

 

FRANCÚZSKY SNEH (PAVLOVKY, PUSINKY)

SUROVINY:

  • 1 diel bielkov
  • 1 diel kryštálového cukru
  • 1 diel práškového cukru

POSTUP:

Bielky vyšľaháme za postupného pridávania kryštálového cukru do pevného snehu. Vmiešame práškový cukor a striekame na plech vyložený papierom na pečenie pusinky, minipavlovky, pavlovky a ďalšie snehové pečivo. Drobné výrobky sušíme v rúre na 90 stupňov Celzia, režim horúcovzduch tak dlho, kým nejdú odlepiť od papiera na pečenie. Veľkú pavlovku vložíme do rúry predhriatej na 150 stupňov, ihneď stiahneme teplotu na 120 stupňov, pečieme 30 minút a znížime teplotu na 90 stupňov a sušíme, kým nejdú výrobky odlepiť.

 

LINECKÉ CESTO

SUROVINY:

  • 3 diely hladkej múky
  • 2 diely studeného masla
  • 1 diel práškového cukru

POSTUP:

Na každých 250 g hladkej múky 1 žĺtok a 1 g soli. Všetky suroviny navážame do misy a spracujeme buď ručne, alebo vložíme do misy k robotu a pomocou K metly vymiesime hladké kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu zachladiť v chladničke. Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrájame tvary. Pečieme na 170 stupňov, režim horúcozduch, kým nie sú zlatohnedé okraje.


Naše vychytávky a pomocníci, ktorí vám prípravu vianočných cukroviniek uľahčia: