SUROVINY:
- čerstvé šampiňóny (okrem najbežnejších šampiňónov je možné grilovať aj veľké portobello)
- mix syrov - eidam v bločku, niva, parmezán, gouda, syr s bielou plesňou...
- hrsť listov medvedieho cesnaku
- soľ a grilovacie korenie podľa potreby
- marinovaná repa, mix šalátov, cherry paradajky
- olej
POSTUP:
Na nerezovom strúhadle nastrúhajte do misky syry, ktoré máte radi. Šampiňónom vylúpnite nôžku a tú tiež nakrájajte na drobné kúsky. S pomocou nožníc na bylinky alebo kolískou nasekajte medvedí cesnak, ide to veľmi rýchlo. Všetko zmiešajte v miske, môžete dokoreniť zmesou korenia, v prípade použitia napr. syrov balkánskeho typu vôbec zmes nesoľte, syr je sám o sebe dosť slaný.
Plňte hlavičky šampiňónov, grilovaciu dosku zľahka pokvapkajte olejom a všetky plnené šampiňóny na ňu vyskladajte. Grilovaciu dosku položte na rošt primerane nad horúce brikety alebo drevo a grilujte cca 15 minút, neotáčajte ich. Z dosky je možné hotové šampiňóny preniesť na tanier šikovnou obracačkou. Podávajte so šalátom, marinovanou červenou repou alebo osviežujúcim tzatziki.
Orion tip: recept môžete obmieňať podľa ľubovôle, mimo sezónu medvedieho cesnaku ho nahraďte ligurčekom, mladými žihľavami, koriandrom. Skvelé sú aj k hriankam alebo grilovanému mäsu.