SUROVINY

  • 150 g hladkej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 30 g ovsených vločiek
  • 130 g masla
  • 1 stredné vajce
  • 1 lyžica kakaa

+ škorica, klinček

POSTUP:

Najprv si pripravte vlašské orechy a nameľte ich v bubienkovom mlynčeku najemno. Vyberte z chladničky maslo, aby malo izbovú teplotu, ovsené vločky kúpte buď jemne drvené alebo si pomôžte elektrickým sekáčikom. V mise všetky suroviny zmiešajte na stredne tuhé cesto a nechajte ho odležať. Stačí 1 hodina, ale samozrejme lepšie ho ponechať cez noc v chladničke, pekne sa odleží. Medzitým si pripravte kovové formičky, ktoré treba buď rozohriatym maslom a mašlovačkou vymazať, alebo použite olej v spreji. U nových formičiek sa odporúča ešte ich vysypať ľahko hladkou múkou, cukrovinky po upečení pôjde ľahko vyklepnúť. Pri ďalšom pečení už bude vo formičkách jemný film, ktorý zabráni pripekaniu. Babičky napr. nevysypávali formičky, ale kúsky cesta obaľovali v múke.

Kúsok cesta vložte do formičky, pomúčenými prstami ho vtlačte do formičky, aby uprostred vznikla mierna priehlbina. Takto spracujte celú várku cesta. Pečte vyskladané na plechu v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 12 minút.

Po upečení ešte teplé vyklepávajte pečivo z formičiek, prípadne nimi trochu klepnite o plochu dosky, samy pekne vypadnú. Labky potom pocukrujte práškovým cukrom a vložte do krabice. Potom už len môžete dúfať, že ich nenájdu nedočkavci a vydržia napr. na balkóne alebo v chladnej pivnici až do sviatkov.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>