SUROVINY
- 1 malá cuketa
- 100 g špaldovej múky
- 50 g mletých ovsených vločiek
- 40 g kakaa
- 1 vajce
- 200 g cukru krupice (možno nahradiť medom alebo kokosovým cukrom)
- 120 g masla
- 60 g čokolády s vysokým obsahom kakaa
- 1 rovná lyžička prášku do pečiva
POSTUP:
Nastrúhajte na jemnom strúhadle cuketu a až pustí vodu, trochu ju vytlačte. Medzitým si rozpustite maslo do polotekutej konzistencie, zmiešajte ho s čokoládou nakrájanou na kúsky a s kakaovým práškom. Čokoláda v masle pekne povolí a rozpustí sa. Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, vmiešajte čokoládovú zmes masla a postupne prisypávajte múku s kypriacim práškom.
Cesto nalejte do vymastenej zapekacej misy, na toto množstvo sa hodí menší plech alebo zapekacia misa cca 30x20 cm a vložte do predhriatej rúry. Je možné tiež použiť papier na pečenie a formu ním vyložiť. Pečte pri 180 °C 20 minút. Po pichnutí špajlí by malo byť cesto ešte trochu lepkavé, to je ten správny okamih na vybratie vláčneho brownies z rúry. Nechajte ho vychladnúť v pekáčiku a potom krájajte na dieliky a podávajte s kyslou smotanou, tvarohom a ovocím. Sladiť ho nemusíte, vďaka cukru a čokoláde v ceste je tento luxusný a rýchly dezert sladký dostatočne.