SUROVINY

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g mletého maku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 150 g cukru (my sme použili kombináciu 100 g cukru múčka a 50 g xylitolu)
  • 250 ml mlieka (možno nahradiť rastlinným mliekom)
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička škorice a štipka soli

POSTUP: 

Tento recept je veľmi jednoduchý, hodí sa na prípravu jemných muffinov, bábovky alebo korpusu (ideálne do formy s priemerom 20-24 cm). V mechanickom mlynčeku si nameľte mak. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín, železo, vápnik a ďalšie prospešné látky, navyše upokojuje a uvoľňuje napätie. Oddeľte si zvlášť žĺtky a bielky. V mise na miesenie vyšľahajte žĺtky s cukrom a so zmäknutým maslom do peny. Potom pridajte mletý mak, čerstvo mleté orechy, mlieko, škoricu, soľ a 2 lyžice škrobu. Vznikne redšia zmes, do ktorej pomaly vareškou pridajte pevný sneh z bielkov.

Zmes nalejte do ľahko vymastenej, prípadne olejom v spreji vystriekanej formy. My sme použili našu obľúbenú formu na 6 sŕdc. Z tohto množstva ich vznikne cca 12 kusov. U starších foriem, zvlášť keramických alebo kovových je dobré ešte vysypať vnútro mletým kokosom, pokiaľ chcete zachovať bezlepkovú verziu receptu. Ľahšie sa potom hotový múčnik vyklopí. Plňte ju 1 cm pod okraj priehlbiny, cesto trochu narastie.

Pečte 30 minút v rozohriatej rúre na 180 °C, prepečenie poznáte podľa zlatistého povrchu, prípadne pichnite špajľou do cesta, nemalo by sa takmer lepiť.

Upečené srdiečka po vychladnutí vyberte z formy a podávajte napr. so šľahačkou a jahodami.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>