Pripravte si ich pokojne 3 dni dopredu a uložte ich do uzatvárateľnej dózy.

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
  • 60 g parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli

Pre variácie chutí možno pridať do cesta: 1 lyžicu mletej sladkej papriky, tymianu, rozmarínu, oregána, mletého ľanového semienka, mak...

Postup:

Zmäknuté maslo nakrájajte na plátky do misy a vyšľahajte so žĺtkom. Pridajte múku, štipku soli, na jemnom strúhadle nastrúhaný parmezán a strúčiky prelisované v lise na cesnak. Spočiatku vznikne drobivá zmes, ktorú po vysypaní na dosku spracujete rukami, behom chvíľky vznikne kompaktné cesto.

A tu už príde na rad dochucovanie. Je možné ho rozdeliť na viac dielov a do každého zapracovať iné bylinky, semienka či korenie. Bylinky nakrájajte najemno, sezamové či ľanové semienka nameľte v mlynčeku, budú lepšie stráviteľné. Potom nechajte cesto 30 minút odpočinúť v chladničke.

Na ľahko pomúčenej doske vyvaľkajte plát s hrúbkou 0,5 cm a pomocou pečiatok a kovovej vykrajovačky tvorte sušienky. Toto množstvo vyjde na cca 2 plechy okrúhlych sušienok.

A ak budete robiť dvojitú várku a nechcete vykrajovať s jednotlivými tvarmi, je možné na nepriľnavom plechu alebo plechu s papierom na pečenie použiť riadielko, napríklad to trojité, ktoré výrazne urýchlia prácu a výsledné štvorčeky budú jeden ako druhý.

Pečte v rozohriatej rúre na 180 °C cca 20 minút dozlatista.

Recept je možné používať celoročne, stačí len zmeniť motív pečiatok a budete mať výborné domáce sušienky pre kolegov v práci, na posedenie s vychladeným pivkom na záhrade alebo na piknik.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>