Či už je to známa tekvica Hokaido, ktorú nemusíte lúpať, tekvica maslová, špagetová či muškátová.

A teraz je ten správny čas pustiť sa do jej spracovania. Ak ju máte na záhradke, stačí ju uložiť na suchom tmavom mieste a vydrží vám aj pár mesiacov. Je ale samozrejme lepšie ju spracovať, zvlášť ak je úroda naozaj veľká.

K tomu isto využijete kvalitný nepriľnavý riad z kolekcie GRANDE, silikónové náčinie, nepriľnavé formy na pečenie aj dózy s tesnením. A siahnuť môžete aj po veľkom množstve tvarov a veľkostí praktických zaváracích pohárov.


PRINÁŠAME VÁM 7 ZAUJÍMAVÝCH RECEPTOV:

1/ TEKVICOVÉ HALUŠKY

Klasické halušky sú u nás pomerne obľúbené. Okrem varených zemiakov je možné do nich použiť aj inú základnú surovinu. Zaujímavou obmenou je tekvica Hokaido, ktorá im dodá zaujímavú oranžovú farbu a jemnú sladkastú chuť. Báječná chuť tekvice si rozumie so slaninou, bryndzou, parmezánom aj restovaným listovým špenátom a cibuľkou. My sme ich skúsili tekvicové halušky s údeným a špenátom a ihneď sme si ich obľúbili.

2/ TEKVICOVÁ POLIEVKA

Jesenné menu je plné pečených tekvíc, výdatných kapustových alebo tekvicových polievok, ktoré zahrejú. Lahodná krémová tekvicová polievka je známa a majú ju v obľube aj notorický mäsožrúti, ktorí sa zelenine oblúkom vyhýbajú. Skúste ju pokvapkať tekvicovým olejom, balzamikovým octom alebo pár kvapkami citrónu a uvidíte, že získate novú variáciu chutí.

3/ TEKVICOVÝ KOLÁČ

Skúste netradičný TEKVICOVÝ KOLÁČ Z CELOZRNNEJ MÚKY, ktorý bude skvelým doplnkom k popoludňajšej káve alebo víkendové raňajky do postele.

Toto je fakt veľmi vydarený koláčik, veľmi chutný a navyše rozvonia celú domácnosť. 

Tekvicový koláč môže byť niečo, čo poteší každú návštevu.

4/ KOMPÓT ALÁ ANANÁS

Ako urobiť kompót z tekvice, ktorý by chutil ako ananás a pochutnali by si na ňom aj páni a deti? Už za čias našich babičiek, kedy exotické ovocie poznali len z časopisov, gazdinky pripravovali TEKVICOVÝ KOMPÓT ALÁ ANANÁS

A k pečenému mäsu alebo rezňu s kašou sa bude perfektne hodiť.

5/ TEKVICOVÝ DŽÚS

TEKVICOVÝ DŽÚS ochutený ananásovou, pomarančovou alebo citrónovou príchuťou bude zaujímavým spestrením pitného režimu.

Možno ho plniť do fliaš s uzáverom, piť hneď, riediť vodou alebo ho stačí zavariť do pohárov, aby dlhšie vydržal. Sladký základ v podobe tekvice je doplnený o sviežu, kyslú zložku v podobe citrusov.

6/ DESIATA Z TEKVICE

A pretože by bola škoda nevyužiť zbytky z džúsu, v ktorých zostalo stále ešte dosť prospešných látok, môžete sa pustiť do TEKVICOVEJ DESIATY. Pochutnáte si na nej pri raňajkách s granolou, hodí sa aj ako chutný dezert po obede alebo desiata do práce aj do školy.A keď ju nalejete do foriem na nanuky, budete mať aj zaujímavú zmrzlinu. 

Tak hurá do toho, deti vám s tým radi pomôžu.

7/ TEKVICOVÁ HORČICA

Prečo neskúsiť recept na tekvicovú horčicu

Je zaujímavou alternatívou klasickej plnotučnej horčice, vhodnou ako ku grilovanému aj údenému mäsu, varenému ovaru, tak aj na prípravu zálievok, dipov, marinád u pečeného mäsa.