U nás nájdete klasické keramické hrnce, tzv. nakladacie súdky, ktoré slúžia na prípravu kvašákov, utopencov a ďalších lahôdok, nakladaných do octového nálevu alebo oleja.

Využijete tak plody jesennej prírody i svoju vlastnú prácu na záhradke.

1/ KYSLÁ KAPUSTA

Kupovaná kyslá kapusta sa domácej, vlastnoručne naloženej kapuste zďaleka nevyrovná. A môžete si ju urobiť kľudne aj v paneláku. Stačí si u zeleninára vybrať kvalitnú kapustu, zaobstarať si šikovnú keramickú nádobu a nastrúhanú kapustu v nej postupne presypávať soľou a korením. 

Recept na chrumkavú a chutnú kapustu nájdete tu >>

Potom je potrebné ju poriadne utlačiť, až pustí šťavu, zaťažiť ju (keramické ťažítko slúži na zaťaženie zeleniny a zároveň k nej nejde vzduch) a nechať v teple kvasiť

2/PICKLES

Kvasená zelenina je ako známe explóziou vitamínu C, minerálov, enzýmov a probiotík, obzvlášť v zimnom období. Podporuje zdravé fungovanie našej imunity, môžete si ju jednoducho pripraviť doma a navyše je lacná. Fermentácia je starý, mimoriadne zdravý spôsob uchovania potravín bez sterilizácie a pridaných látok. Je lepšie stráviteľná ako čerstvá zelenina, pôsobí detoxikačne a čistí hrubé črevo.

Recept na pickles je tu >>

Tak si pickles skúste vyrobiť, nie je to žiadna veda!

Kvasiť sa dá najrôznejšia zelenina, fermentujte napríklad kapustu, kel, mrkvu, reďkovky, cibuľu, kaleráby, uhorky i papriku. 


Aby sa Vám všetko lepšie pripravovalo, vybrali sme z našej ponuky: