Suroviny 

  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 50 g masla alebo Hery
  • 1 vajce
  • 1 lyžička korenia do perníka
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do perníka
  • 1 lyžička kakaa

Na potretie cesta: 1 žĺtok a lyžička vody

Bielková poleva:

  • na 1 bielok použijete podľa veľkosti vajíčka
  • 140 až 150 gramov práškového cukru
  • lyžičku citrónovej šťavy
  • jednu až dve lyžičky škrobu​

Postup:

Všetky suroviny vložíme do misy na šľahanie a v kuchynskom robote alebo pomocou ručného šľahača s metlami spojíme. Kakao kľudne vynechajte úplne, viac cesto vysušuje. Cesto bude spočiatku drobivé, presypeme ho teda na silikónový val a ručne spracujeme. Teplo našich rúk umožní, že bude cesto pekne tvárne, polotvrdé. Potom ho uložíme na hodinu do chladničky, prípadne necháme v mikroténovej fólii cez noc odležať.

Teraz prichádza hlavná vychytávka, silikónový val. Je dôležité cesto už nepodsypávať, každá hŕstka múky naviac by spôsobila, že budú perníčky tvrdé. Na silikónovom vale sa cesto bude lepiť omnoho menej, než na tom klasickom, plastovom alebo drevenom. Dobrým pomocníkom je aj nastaviteľný valček, ktorý zaistí, že cesto bude rovnomerne vyvaľkané. Klasické perníčky sa vaľkajú na hrúbku cca 5 mm, tieto je ale lepšie nechať hrubšie.

Vianočnými vykrajovačkami vykrajujte ľubovoľné tvary a pečte 8-10 minút v rúre pri 160 °C. Táto várka vyjde na 1 veľký plech, len počítajte s tým, nadobudnú trochu viac, než klasické perníčky.

Ďalší dôležitý moment je chvíľa, kedy sú už perníčky zospodu trochu hnedé, okamžite ich vyberte z rúry! Pri ďalšom pečení by došlo k stvrdnutiu perníčkov. Potom ich potrite rozšľahaným žĺtkom, aby boli pekné lesklé. Nakoniec ich do vychladnutia prikryte utierkou, zostanú polomäkké.

Postup prípravy bielkovej polevy:

Všetko dôkladne vyšľahajte metličkovým elektrickým šľahačom. Hotová poleva sa nesmie roztekať, ale ani nesmie byť natoľko hustá, že nepôjde vytláčať zo sáčku. Hustotu si musíte vyskúšať a upraviť buď pridaním citrónovej šťavy, alebo naopak škrobu. Ak nechcete, aby sa vám pri zdobení upchávala špička sáčku alebo ústia zdobiacej pištole, kúpte si na prípravu polevy práškový cukor označený ako extra jemný a preosejte ho cez jemné sitko. Cez sitko tiež preceďte vytlačenú citrónovú šťavu, ktorá môže obsahovať drobné jadierka.

Perníčky tiež môžete napríklad len štetcom potrieť klasickou bielou polevou a na kreatívne dodekorovanie dať deťom do ruky sáčok s tenkou špičkou s pripravenou jemnou bielkovou polevou, nech zapoja fantáziu a užijú si ten krásny predvianočný čas.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>