SUROVINY:
- 100 g hladkej pohánkovej múky
- 100 g hladkej kukuričnej múky
- 100 g práškového cukru
- 30 g erytritolu
- 2 rovné lyžice medu
- 50 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 rovná lyžica kakaa
POSTUP:
Namelieme si korenie. Obe múky preosejeme, premiešame v mise s cukrom, korením, kakaom a práškom do pečiva. Rozpustíme maslo, nesmie byť ale horúce, zmiešame ho s erytritolom, aby sa rozpustil, pridáme vajcia, med a po premiešaní pridáme k sypkým surovinám. Zarobíme cesto, ktoré necháme cez noc uležať zabalené v igelite v chladničke.
Druhý deň znovu poriadne spracujeme, vyvaľkáme plát 0,5 cm vysoký a vykrajujeme tvary. Pečieme na plechu podloženom fóliou na pečenie alebo papierom pri 160 °C 8-10 minút len do ľahkého zlatnutia, tak si zachovajú mäkkosť. Vyberieme plech a perníčky z neho aj s fóliou presunieme na tácku alebo kuchynskú linku, rýchlejšie vychladnú. Ešte teplé ich s pomocou mašlovačky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom ich môžeme zdobiť cukrovou polevou a uložiť do krabice.
Orion tip, aby cesto po upečení na povrchu nepraskalo: po vybratí z chladničky ho znova na doske dostatočne spracujeme, tým sa dokonalejšie spoja suroviny a dostane sa z neho prebytočný vzduch. Bude voňavejšie. Na zdobenie odporúčame kráľovskú glazúru alebo púdrový cukor zmiešaný s bielkom, kvapkou citrónovej šťavy a škrobom.