Trený alebo piškótový baránok prevonia celú domácnosť a bude krásnou ozdobou na slávnostnom stole. Teda pokiaľ vydržia v celku a vaši blízki sa do neho hneď nepustia.

My prinášame aj ďalšie varianty, ktoré v šikovnej silikónovej alebo keramickej forme môžete piecť. Sladké a slané dobroty ocenia všetci, tak sa nechajte inšpirovať a pochutnajte si.

1/ BARÁNOK S VÔŇOU RUMU

Obyčajných piškótových baránkov bolo už dosť. Vyladený baránok s hrozienkami máčanými v rume je tu! Ocenia ho hlavne páni, ktorí majú v obľube rumovú príchuť. Nie žiadne náhradky, ale chuť poctivého tuzemáka.

Orion tip: Aby orechy, kandizované ovocie alebo kúsky čokolády neklesli dole, premiešajte ich s polohrubou múkou. Zachytia sa rovnomerne v ceste a zostanú na svojom mieste, pekne rozprestreté.

2/ VLÁČNY ŠĽAHAČKOVÝ BARÁNOK

Kto má radšej svetlé cesto bez orechov a čokolády, ocení jednoduchý recept na vláčneho baránka, kde hlavnú rolu hrá šľahačka. K popoludňajšej nedeľnej káve je tou správnou bodkou a verte, že na veľkonočný pondelok nezostane ani kúsoček.

Skvele vyzerá, keď sa naaranžuje s mašľou na tortový stojan alebo štýlovú tácku z mangového dreva.

3/ PLNKA SO ŽIHĽAVOU K JARNÉMU KURIATKU

Ako schovať trochu zelených byliniek, napr. mladých žihľav, aby ich vaše drahé polovičky zjedli? Predsa do plnky k pečenému jarnému kuriatku. Tzv. „hlavička“ je zmesou namočených rožkov so smotanou alebo mliekom, žĺtkami a sparenými lístkami žihľavy, ktorá sa po dochutení pozdvihne snehom z bielkov.

Oživiť tento klasický jarný recept tým, že bude pečená vo forme na baránka namiesto pekáča, je jednoduché a efektné. Skúste to.

4/ VEĽKONOČNÝ ASPIK

Aspik nemusí byť len v mise alebo srnčom chrbte. Skúste ho pripraviť do formy na baránka, vykrajovačkami vykrájať jarné tvary zo šunky alebo syra.

Vykrajovať a vrstviť môžu aj malí pomocníci, ktorí budú mať bezchybnú zábavu a priložia tak ruku k dielu.

5/ SEKANÁ S MEDVEDÍM CESNAKOM A VAJCAMI

Poveľkonočný maratón vajíčkových nátierok môžete doplniť prípravou sekanej s celými varenými vajcami, ktoré vám ostali alebo ich chlapci prinesú z koledy. Zmes mletého mäsa oživte nasekaným čerstvým medvedím cesnakom, ktorý v jarnom období rastie. Urobí tam zaujímavú mozaiku a pridá svoju špecifickú chuť. Polovicu zmesi natlačte do formy na baránka, doprostred tela vložte olúpané vajíčka, pridajte zvyšok mletého mäsa apečte aspoň hodinu. Aby bola sekaná vláčna, odporúčame pridať do rúry aj kastrólik s vodou.

Orion tip: Vajíčka na prípravu kraslíc nechajte aspoň ½ hodiny pri izbovej teplote, studené s chladničky by ľahko pri varení popraskali. A nevarte ich viac ako 8 minút, aby sa žĺtok po obvode nezafarbil dozelena, potom to nevyzerá pekne. Potom sa môžete pustiť do maľovania a lepenia samolepkami. Uložte ich do misky a doplňte veľkonočnými obrúskami.