• ​Linecké pečivo tisíckrát inak

Vianoce bez lineckého si nedokážeme predstaviť. Táto slovenská stálica sa pečie snáď v každej domácnosti. Okrem tradičného maslového receptu existujú aj menej známe variácie tohoto pečiva. K jej oživeniu postačí prisypať do cesta kokos, kakao alebo oriešky.

Hoci sú najčastejšou klasikou linecké kolieska, na výber sú aj iné tvary.Vďaka našim dvojdielnym vykrajovačkám bude plech plný stromčekov, zvončekov, hviezd alebo rýb. Po ich upečení necháme koláčiky pár dní uležať. Potom ich zlepujeme ovocným džemom – našimi obľúbencami sú ríbezľová alebo višňová marmeláda.

  • Nezabudnite na išelské tortičky

Išelské tortičky nepatria medzi najľahšie vianočné recepty. A však chutia tak výborne, že ich miloval aj cisár Franc Josef. K ich príprave potrebujeme kvalitnú vykrajovačku, ideálne s vrúbkovaným okrajom. Pár dni pred Štedrým dňom stačí kolieska zlepiť lekvárom alebo krémom, namočiť ich do čokolády a navrch položiť polku vlašského orieška alebo mandľu. Koláčiky skladujeme v uzatvárateľných dózach a na chladnom mieste. 

  • S kvalitnou čokoládou nešetrite

Najmä milovníci čokolády ocenia koláčiky máčané v čokoládovej poleve. Na ich prípravu je ideálna čokoláda s vysokým obsahom kakaa a vodný kúpeľ.

 Náš tip: Čokoládu nalámeme na malé kúsky, ktoré následne vložíme do sklenenej alebo nerezovej misky. Tú položíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa jej dno nedotýkalo hladiny vody. Počas zahrievania čokoládu miešame, až kým sa nerozpustí na požadovanú konzistenciu a hustotu. V takto pripravenej poleve namáčame napečené koláčiky a odkladáme na mriežku. A ak uprednostňujete nedbalé zdobenie pred rovnomernou polevou, naskladajte koláčiky na plechu tesne vedľa sebe a za pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou ich pokropte čokoládovou polevou.

  • Vykrojte si sušienky

Prichádzame s krásnymi pečiatkami z bukového dreva. tačí z vyváľaného cesta vykrájať nerezovým krúžkom kolieska a pečiatky otlačiť.

Po upečení ich nemusíte zdobiť, dlho vydržia, teda pokiaľ sa do nich vaši blízki hneď nepustia.