Fašiangy sú hlavne o mäse

Je to doba dedinských zabíjačiek, o ktorých píšeme v tomto článku >> 

Zvykom bolo pripravovať mastnejšie jedlá, dopriať si tak pred pôstom trocha tuku, aby človek lepšie prečkal pochúrne obdobie.

Jedálničku vládol okrem jaterničiek, vareného ovaru, aspiku, škvarkov aj pečený bôčik alebo napríklad guláš, pripravovaný vo veľkom. 

Špeciality, ktorými nepohrdne žiadny “mäsožravec”.


Niečo ostrejšieho na zahriatie

K mäsitým pokrmom nesmela chýbať ani dobrá domáca pálenka alebo slivovička z osvedčenej pálenice. Tá nielen maškary v sprievode zahriala a podporila ako trávenie po výdatnom jedle, tak aj ďalšie čertoviny a srandičky.


Fašiangové šišky nesmú chýbať

Gazdinky pripravovali aj poctivé fašiangové šišky, tvarohové koláčiky so slivkovým lekvárom a tzv. Fánky. Sú to malé vyprážané štvorčeky, vykrajované z plátu cesta radielkom, po osmažení ešte horúce obaľované v práškovom cukre. U nás nájdete zaujímavé vykrajovače na šišky, ktoré uľahčia ich prípravu, zároveň si môžete vybrať aj šikovné hrncenerezové cedidla alebo naberačku knedlíkov pre pohodlné vyberanie šišiek z rozpáleného oleja.

Prinášame 2 zaujímavé recepty:

1/ recept na vyprážané šišky, či už plnené marmeládou, lekvárom, makom alebo orechovou náplňou. Sladučké okrúhle šišky, potreté rozpusteným maslom s kvapkou rumu sú neodolateľnou dobrotou.

recept: PLNENÉ FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY >>

 

2/ Ďalším vyskúšaným receptom sú tvarohové fašiangové koláče s lekvárom a posýpkou. Tieto voňavé koláče sú inšpirované babičkou Helenkou, ktorá ich s obľubou pripravuje, keď čaká návštevu.

recept: FAŠIANGOVÉ KOLÁČE >>