SUROVINY

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 vajcia štipka soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžičky holandského kakaa

 

POSTUP:

Múku preosejeme, všetky suroviny zmiešame v mise na miesenie. Spracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme chvíľu oddýchnuť (v prípade potreby pridáme trochu múky). Potom vezmeme primeraný kúsok cesta, mierne ho celý pomúčime (alebo drevenú formu vymetieme mašlovačkou so štetinami a múkou), vytlačíme cesto do formičky a vyťukneme ho na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C 10-15 minút.

Aj keď cesto obsahuje trochu kypriaceho prášku, reliéf zostane pekne vystúpený.

ORION TIP: môžete ich na plechu pred pečením mašlovačkou potrieť kakaom rozmiešaným v malom množstve vody, reliéf sa ešte zvýrazní. A keď do horných častí perníčkov urobíte špajľou dierku, možno ich potom napr. na lyko alebo jutový povrázok zavesiť na stromček alebo do adventnej väzby. Spolu so slamenými ozdobami vyniknú na hociktorej chalupe.


A kto má radšej maslové sušienky, môže skúsiť tento jednoduchý recept:

 

VYTLAČOVANÉ MASLOVÉ SUŠIENKY

SUROVINY

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g masla kávová lyžička škorice
  • 1 vajce

POSTUP:

Suroviny opäť zmiešame, spracované cesto necháme oddýchnuť v chladničke. Postup vtlačenia do formičiek je rovnaký ako u perníčkov. Pečieme na 160–170 °C asi 12 minút. Jednoduché, vidíte. A pritom také sušienky urobia veľkú parádu, napríklad uložené do celofánových vrecúšok, ozdobené stužkou s nápisom. Vykúzlite originálny voňavý darček pre svojich blízkych alebo milých kolegov.