SUROVINY

  • 280 g hladkej múky
  • 20 g zemiakového škrobu
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

POSTUP:

Recept na jednoduché krehké linecké sa hodí vždy. Väčšina receptov je založená na pomere 3:2:1, tzn. 300 g múky, 200 g masla, 100 g cukru a žĺtky. My sme si obľúbili kombináciu múky s trochou škrobu, sušienky sú potom jemnejšie, hodvábnejšie.

Stačí mäkké maslo metlou premiešať s cukrom, potom pridať žĺtky a do tejto zmesi až nakoniec múku. Vznikne pekne žlté cesto, ktoré sa ale nesmie prepracovať, potom by príliš zmäklo, pri vyvaľkaní by praskalo. Potom ho nechajte aspoň 1/2 hodiny oddýchnuť v chladničke, zabalenej do fólie, ale pokojne vydrží aj do druhého dňa.

Z tejto dávky je možné po vyvaľkaní vykrájať sušienky na cca 2 plechy (ak vám deti chcú pomáhať, siahnite po našej vychytávke, valčeku, ktorý umožní nastaviť výšku váľania tak, aby bolo cesto rovnomerné). Pri vykrajovaní smajlíkov si vezmite špajľu, lepšie dostanete drobné tvary očí a pusy z vykrajovačky preč. Nezabudnite vykrájať aj rovnaký počet koliesok, ktoré budú tvoriť spodok sušienok. A kto chce zdobiť koláčiky lentilkami, môže ich ľahko vtlačiť do cesta, len počítajte s tým, že môžu ľahko po krajoch popraskať.

Ďalšie pekné detské tvary nájdete tu >>

Pečte pri 160 °C vo vyhriatej rúre cca 15 minút, až sušienky zružovejú. Po vychladnutí ich zlepujte marmeládou alebo nutelou, horné diely pocukrujte práškovým cukrom. Uložte ich do košíka alebo do dózy na sušienky. S prenášaním na návštevu alebo do škôlky pomôžu šikovné boxy.

Ďalšie zaujímavé recepty nájdete tu >>