SKLADOVANIE ČERSTVÝCH VAJEC

Vajíčka z obchodu alebo od farmára si väčšinou prinesieme v kartónovom obale, ktorý ale nie je vhodný na uloženie do chladničky. Môže byť kontaminovaný alebo sa vo vlhkom prostredí premáča. Preto je lepšie uložiť vajíčka do boxu na to určenému.

Väčšina má priehlbiny, veko alebo výklopný viacposchodový systém, ktorý umožní mať v policiach alebo dvierkach uložené potrebné množstvo čerstvých vajec. Pozor, pokiaľ sú vajíčka uložené vo dverách chladničky, nemali by sa často otvárať, zvlášť v lete, kedy dochádza k výkyvom teplôt.

Ideálna teplota je 5-8 °C.

Je potrebné dodržať zásadu, že vajíčka v boxoch majú byť uložené špičkou dole. Tam sa totiž nachádzajú póry, ktoré umožnia vajíčku "dýchať".


VARENIE VAJEC

Časy varenia vajec sú všeobecne známe, napriek tomu si ich pripomeňme. Počítajú sa od doby varu vody. K tomu sa hodia kuchynské minútky alebo plastový "pán Žĺtok". ktorý má tepelný indikátor a podľa doby varu sa červená farba zmenšuje.

Skúste to, je to vychytávka, ktorú oceníte.

  • 5 minút – na mäkko
  • 7 minút – na hniličko
  • 10 minút – na tvrdo

A aby pri varení nepraskli, používajte vajíčka izbovej teploty a do vody kvapnite trochu octu. Po uvarení horúcu vodu zlejte a napustite na ne studenú z kohútika, tým sa vajcia šokovo schladia.


KRÁJAČE NA VAJÍČKA

U nás nájdete rôzne typy krájačov. Niektoré vďaka systému napnutých strún vytvoria z vajíčka vareného natvrdo plátky na chlebíčky či do aspiku. Máme ale aj krájač, ktorý vytvorí jediným stlačením šestinky.

A príprava zemiakového šalátu sa nezaobíde bez krájača, ktorý z vajec vo chvíľke vytvorí kocky.


SERVÍROVANIE VAJEC

Raňajky s vareným vajíčkom na mäkko a opečeným toastom je ten najlepší štart do nového dňa. Ranná dávka bielkovín zasýti na celé dopoludnie. Na servírovanie vajíčok sa hodia stojany na vajíčka. Možno siahnuť do klasického stojanu na silnejšej nôžke alebo po tanieriku s priehlbinou, pri ktorom je možné do lemu odkladať olúpané škrupiny.


Vychytávky na spracovanie vajec

Ako spoznať, že je vajce čerstvé?

Čerstvé vajcia má pevný, pekne vypuklý žĺtok a priehľadný hustý bielok. Čím je vajíčko staršie, tým tekutejší má žĺtok. U vajec z obchodu sa dá orientovať podľa minimálnej trvanlivosti, tá je väčšinou 28 dní od dátumu znášky.