Táto sezónna zelenina, ktorá pri správnom uskladnení vydrží skutočne dlho, si hovorí o spracovaní v kuchyni. Okrem pečenej repy, boršča a tataráčika si môžete pripraviť jednoduché jedlá, ktoré sa hodia nielen na večeru, ale urobia parádu aj na oslave, raute alebo pri grilovačke s priateľmi.

 

TROJICE RECEPTOV, KTORÉ STOJA ZA VYSKÚŠANIE:

1/ ŠŤAVNATÝ ŠALÁT Z ČERVENEJ REPY

Voňavá červená repa má sladkastú, zemitú chuť, ktorá si dobre rozumie s výraznými syrmi, horkastou rukolou alebo jemným špenátom.

Navyše sa po uvarení alebo upečení v alobale v rúre ľahko strúha či krája, takže tento šalát môže mať tisíc obmien a podôb. Raz sú to pridané opražené mandle, píniové oriešky a marináda z medu, inokedy granátové jablko, kozí syr či chren.

Vyskúšajte šalát z červenej repy s rukolou >>

 

2/ RÝCHLA NÁTIERKA Z REPY

Nátierka zo strúhanej varenej repy je chutnou večerou, napr. spoločne s proteínovým pečivom s nízkym obsahom sacharidov. Ale aj na raute sa bude medzi ostatným občerstvením vynímať na plátkoch bagety alebo v miskách s krekermi alebo tyčinkami z lístkového cesta.

Stačí ju spojiť s krémovým syrom a dochutiť ľahko bylinkami, mletými orechmi alebo štipkou chilli. Variant je veľa.

Nátierka, čo rozžiari akékoľvek pohostenie >>

 

3/ SLADKÉ RUŽOVÉ COOKIES Z REPY A OVESNÝCH VLOČIEK

Sušienky z repy, vločiek a orieškov sú skvelou bodkou po nedeľnom obede, kedy si rodina aj hostia pochutnajú na týchto chrumkavých cookies spolu s dobrou kávou. Repánky očaria svojou ružovou farbou aj detských stravníkov. Pochutnajú si na nich aj v škole, pokiaľ im ich zabalíte do desiatového boxu.

Navyše ich môžete pripraviť v odľahčenej forme s použitím xylitolu alebo stévie ako náhrady cukru. Sú vďaka vločkám plné vlákniny, takže zasýtia a chutia skvele.

Recept na chrumkavé repánky nájdete tu >>