1. Pravá sviečková - chudý, šťavnatý a krehký steak, skvelá minútovka

2. T-Bone Steak - špeciálny steak v tvare písmena T, na kosti sú prichytené dva druhy mäsa - sviečková a nízka roštenka

3. Nízka roštenka - chudé mäso, výborné na roastbeef - New York Strip

4. Vysoká roštenka - najšťavnatejšie, krehké, tukom prerastené mäso, Ribeye, Tomahawk Long Bone, Ribeye (maxisteak s dlhou kosťou)

5. Pupok - Flank Steak – lahodný, šťavnatý

6. Orech - pečie sa v celku, je možné ho využiť aj na grilovanie

7. Kvetová špička – Rump Cap  /Picanha - obľúbené je najmä na steaky a minútky, je jemne mramorované tukovými žilkami a má voľnú štruktúru

AKO SI PORADIŤ S HOVÄDZÍM NA GRILE:

Základom je vyzretý kus, ktorý získava tmavšiu farbu ako bežne predávané kúsky hovädzieho, určené na pečenie a varenie. Také mäso, odležané aspoň 3 týždne možno spoznať podľa toho, že keď do neho zatlačíte prstom, odtlačok v ňom zostane, nevráti sa späť.

Či už zoženiete šťavnatú kvetovú špičku či hovädzí pupok, je dôležité, aby bol steak krájaný cez vlákno a mal pred grilovaním izbovú teplotu. Nikdy negrilujte mäso práve vytiahnuté z chladničky.

  1. Tuk neodstraňujte, je nositeľom chuti, takže pokiaľ ho niekto neznesie, vykrojí si ho až po ugrilovaní.
  2. Nakladanie nie je nutné, mäso stačí ľahko namasírovať päsťou, bez použitia paličky. Pokiaľ ste ho do marinády naložili, pred grilovaním ju zotrite obrúskom, aby sa na povrchu pri vysokej teplote nepripaľovala. Nepoužívajte cesnak, pri prudkom opečení by zhorkol. Najlepšou kombináciou je korenie, hrubozrnná alebo vločková morská soľ, prípadne trocha byliniek, ktorá príde na rad až po grilovaní. Samotná chuť mäsa je zážitkom, ktorý by bolo škoda pokaziť výrazným dochucovaním.
  3. Mäso je dobré na rozpálenej doske alebo rošte rýchlo zatiahnuť a až keď sa mäso odlepí, zmiernite plameň a dopekáte na okraji alebo gril stiahnete na nižšiu teplotu. 
  4. Steak nie je potrebné neustále otáčať alebo do neho pichať, stačí ho otočiť obracačkou 1-2x počas úpravy.
  5. A aj pred krájaním mu dajte čas. Nechajte ho aspoň 5-10 minút odpočívať pod alobalom alebo v praktickej termomise, šťava sa rovnomerne uvoľní do celého kúsku a nevytečie von.

AKO PREPEČENÉ?

Ako spoznať, či je steak čiastočne alebo úplne prepečený? Odborníci používajú skúsenosti a fígeľ s rukou:

Pritlačte bruško malíčka k palcu a časť pod palcom Vám napovie tuhosť, tvárnosť steaku, ktorý je úplne prepečený. Tzv. medium, kedy je mäso hnedé, ale stred zostáva šťavnatý a ružový, je možné odvodiť, keď spojíte prostredník s palcom. Ukazovák s palcom, kedy je plocha pod palcom mäkká, napovie, že mäso v tejto konzistencii je rare, teda veľmi jemne prepečené, vo vnútri ešte surové.

Kombinácia, ktorá hovädziemu veľmi pristane – to je CIBUĽOVÉ ČATNÍ

Jednoduchý recept na jeho prípravu, ktorú zvládne každý, nájdete tu >>