• V prípade pstruha alebo makrely sú najlepšie celé, vypitvané ryby. Brucho je možné naplniť bylinkami, od ligurčeka, tymiánu až po mladé žihľavy. Jemné rybie mäsko ocenia skôr jednoduché ochutenie solí a pokvapkanie citrónom, než prekombinované zmesi korenia.
  • To isté platí aj pre grilovanie tzv. podkov alebo vykostených filetov. Môžete ich grilovať na kvapke oleja na grilovacej doske alebo liatinovom pláte. Ten musí byť čistý, aby sa pri otáčaní ryba nepotrhala.

Keď je ryba hotová, mäso alebo koža sa sama pustí, netreba ju obracačkou odtrhávať od dosky. A otočiek urobila ryba za život dosť, na grile ju otočte len raz. Môžete siahnuť aj po grilovacej mriežke, ktorú oceníte aj pri príprave menších kusov alebo drobnejších morských plodov. Aj celé ryby do nej jednoducho zacvaknete a ugrilujete ju dozlatista z oboch strán.

Tepelná príprava je rýchla, pri filetoch sa začína tak, že na dosku príde časť s kožou, až potom sa obracia širokou obracačkou. Doba prípravy všeobecne zodpovedá hrúbke grilovaného kusu, 1 cm vyžaduje 3-5 minút na grile, celé ryby opekajte 15-30 minút. A aby ste si mäsko vychutnali, nechajte ho zakryté alobalom ešte aspoň 5 minút odpočívať.

Tak „plávajte“ do najbližšieho rybárstva alebo k osvedčenému predajcovi a šup s rybkou na gril.