Cuketa, ak chcete cukina, je vynikajúca letná zelenina. Ide o druh tekvice, ktorá si u nás získala veľkú popularitu. Nielenže je nenáročná na pestovanie, ale obsahuje aj veľa vody, takže pokrmom dodá šťavnatosť. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, jej konzumácia v tepelnej forme odbúrava stres, posilňuje svaly, srdce, zrak a je ľahko stráviteľná.

 

Ako spracovať cuketu?

Cuketa je dostupná, diétna a hodí sa na prípravu sladkých i slaných jedál, ktorých v kuchyni vykúzlite nespočetne veľa. Navyše výsledné jedlo vyjde na pár eur.

Určite každý pozná klasický cukeťák, v rúre zapečenú cuketu, plnenú zmesou mletého mäsa, cuketové rezne, kapustu alebo perník, ktorému nastrúhaná cuketa dodá vláčnosť.

Preto prichádzame s dvoma tipmi na menej časté recepty, ktoré zvládne pripraviť každý. Zaujmú pôžitkárov pri večernom posedení s vychladeným pivkom aj návštevu pri popoludňajšej káve.

 

A tu sú. 2 netradičné recepty, ktoré bude chcieť ochutnať každý:

1/ CUKETOVÝ TATARÁK

Kombinácia chrumkavých hrianok a tataráku, ktorý neobsahuje žiadne mäso a pritom chutí skvele, je neodolateľná. Navyše v čase zvyšujúcich sa cien potravín vyjde táto dobrota lacno.

Spotrebujete ako starší chlieb, tak aj cuketu z vlastnej záhradky alebo od známych. Urobí veľkú parádu nielen pri posedení s priateľmi na záhrade, ale poslúži ako rýchla a zaujímavá večera.

Jednoduchý recept s dostupnými ingredienciami nájdete tu >>

2/ SLADKÁ CUKETOVÁ ŠTRÚDĽA

Cuketová štrúdľa, to znie netradične. Ale verte, že nespoznáte rozdiel medzi jablkami a touto zmesou.

Recept sa hodí práve pre obdobie, keď je cukety veľa a jabĺčka ešte nedozreli. Recept na cuketový závin >>