Prípravu uľahčia šikovní pomocníci, háčiky na zavesenie mäsa alebo rýb, sťahovacie sieťky, šnúrky, plechy, ostré nože a poriadne hrnce, v ktorých sa mäso naloží do rôsolu. Potom už ho stačí len zavesiť do udiarne a počkať pár hodín, nech si s ním poradí teplý dym.

A ako na to:

Každý má ten svoj vyskúšaný recept, upravený podľa množstva mäsa a dĺžky dymovodu do udiarne, niekto je zástancom rýchlosoli, ďalší sa jej oblúkom vyhne. Článkov, ako správne údiť je na internete všade dosť, takže sa nebudeme podrobne rozpisovať. Tie najlepšie rady vám určite dajú priatelia alebo dobrý sused. Ten sa hrdo vytasí s osvedčeným postupom, ktorý má v malíčku.

Najčastejšie sa údi teplým dymom. Celý deň, niekedy aj cez noc. Rozšíreným druhom je čerstvé bravčové mäso, ideálne bok, kotleta alebo krkovička. Tuk ako je známe nesie chuť. Vybraný kus mäsa sa napichá s pomocou marinovacej ihly soľným roztokom. Potom sa nasolí aj zvonku kuchynskou soľou alebo rýchlosoľou. Vloží sa do veľkého nerezového či smaltovaného hrnca s pokrievkou zhruba na týždeň. Odporúča sa uloženie do chladnej pivnice do teploty cca 4 °C alebo do chladničky, každé 2-3 dni je treba mäso otočiť, tzv. prekladať. Všetko musí prebiehať v čistote, krátke otočenie mäsu neuškodí, ale treba ho zase rýchlo zakryť, aby nebolo príliš dlho na vzduchu. Niekto používa k utesneniu aj potravinovú fóliu.

Na ďalších 5-7 dní ho vložíme do prevareného, studeného soľného nálevu. Ten tvorí roztok kuchynskej soli alebo rýchlosoli a vody, pozor, mäso musí byť úplne ponorené. Občasná kontrola je veľmi dôležitá, aby nedošlo k zvrhnutiu rôsolu. Fajnšmeker necháva mäso naložené napríklad aj 4 týždne, samozrejme kura sa bude nakladať kratšiu dobu než poriadny kus bravčového.

Prečo použiť marinovaciu ihlu:

Veľké kusy mäsa, zvlášť s kosťou, potrebujú zakonzervovať aj vnútri. Pri kosti sa totiž mäso rýchlejšie kazí. Tým, že do týchto miest vstriekneme 4% roztok rôsolu marinovacou ihlou, dosiahneme to, že bude aj vo vnútri slané a chutné. Navyše môže byť rôsol doplnený o aróma cesnak, bourbonu alebo obľúbeného korenia, ihla je totiž dostatočne široká, takže dutinou prejde aj jemné korenie.

Hurá k udiarni:

Potom prichádza deň D, na ktorý sa každý mäsožravec teší. Rôsol sa zleje, mäso sa osuší, u veľkých kusov sa môže ešte krátko obvariť, aby sa zatiahlo, a zavesí sa na nerezové háčiky do udiarne. A kúrime. V prípade údenia rýb, kuracieho mäsa, tučnejšieho bravčového údime pri teplote okolo 60-70 °C, tu sa líši iba dĺžka údenia. Rybe stačí 3 hodiny, s bôčikom to trvá podľa veľkosti kusu mäsa aj 8 hodín. Správnu teplotu postráži teplomer umiestnený vo dverách udiarne, vložený vo vnútri alebo ho môžeme zapichnúť priamo do mäsa a skontrolovať aktuálnu teplotu. Stačí si vybrať ten správny typ teplomera, ktorý sa hodí do tej vašej.

A tip pre nedočkavcov, ktorým sa zbiehajú sliny, len sa začne dymiť z komína:

Hoďte k mäsu na háčiky pár klobások alebo štangli salámy, dym ich krásne prevonia, rozpustí tuk a vy budete mať voňavé predjedlo počas 2 hodín na tanieri. Pre zmenu napríklad vložte do sieťky na 24 hodín naložené kura alebo špagátom stiahnutý kus sumca. K nim si upečte chrumkavý domáci chlieb alebo bagetky. Inšpirujte sa v našom magazíne PEČENIE, ktorý je domácemu pečivu venovaný celý.

A kto preferuje po vianočnom obžerstve niečo ľahšie, môže si uvariť diétnu domácu šunčičku v nerezovom šunkovari. Na tej si pochutnajú naozaj všetci.

Tak dobrú chuť a údeniu zdar.