A aby išla príprava pekne od ruky, prinášame niekoľko tipov, ako si varenie a vyprážanie obľúbených pokrmov zjednodušiť. Navyše nemusíte po večeri odpadnúť na gauč s plným bruchom, stačí pokrmy pripraviť o trochu zdravšie.

Aj niekoľko drobností zamedzí prejedeniu bez toho, že by pokrmy stratili na chuti.

Stačí nahradiť majonézu v zemiakovom šaláte bielym jogurtom, ľahko dochuteným lyžičkou horčice alebo kyslej smotany. Niekto si obľúbil aj kombináciu zemiakov a čerstvej zeleniny namiesto tej sterilizovanej. Paradajky, uhorky a paprika nakrájaná na malé kocky urobí z ťažkého šalátu ľahkú a sviežu prílohu.

Mäso či rybu smažte na menšom množstve oleja, prípadne použite prepustené maslo. Alebo tento rok zvoľte lososa či pstruha.

Pri zahusťovaní polievky použite namiesto bielej múky špaldovú alebo pohánkovú.


ČO BUDETE POTREBOVAŤ PRI PRÍPRAVE VEČERE?

  • nepriľnavé panvice: umožní prípravu vyprážaných rezňov s menším množstvom tuku, niektorí pri krátkom opečení na panvici vkladajú rezne s orieškom masla do rúry. Rezne sú potom krehké a mäkučké.
  • kvalitné hrnce s antiadhéznym povrchom: na varenie rybej polievky aj bielej kapustnice so strateným vajcom.
  • ostré kovové nože: pomôžu s krájaním zemiakov, cibuľky aj kusu krkovičky na rovnomerné plátky. U nás teraz nájdete aj luxusné nože z damaškovej ocele, ktoré si vďaka ich kvalitnému prevedeniu, ostrej čepeli a vyváženému tvaru určite zamilujete.
  • krájače, lúpače, škrabky: uľahčí lúpanie a škrabanie zemiakov na šalát alebo kašu, ktorú milujú hlavne deti.
  • strojčeky s bubienkovým mechanizmom: suché rožky nastrúhajte pomocou univerzálneho strojčeka, taká strúhanka vyjde výrazne lacnejšie ako kupovaná v sáčku, navyše zužitkujete staršie rožky, ktoré ostali z predchádzajúcich dní.
  • obaľovacie misky: sú šikovným pomocníkom na obaľovanie filetov či podkov z rýb v trojobale.

Tak si užite Štedrý deň, veľmi sa nenaháňajte a neprejedajte sa, nech nezaspíte pri štedrovečernej rozprávke na gauči a bežte sa potom trochu prejsť. Uvidíte, že prechádzka na čerstvom vzduchu bude iná, so zvláštnym kúzlom štedrovečernej atmosféry. A nezabudnite svojim blízkym povedať, že ich máte radi.