Najlepšie sú samozrejme čerstvé, rovno do úst. Deti ich milujú len tak, roztlačené s cukrom alebo so smotanou. Navyše sú bohatým zdrojom vitamínu C, porovnateľným s citrusmi.

5 TIPOV NA PERFEKTNÉ SPRACOVANIE JAHÔD

1/ Džem

Jemné zaváraniny s drobnými zrniečkami z jahôd alebo s menšími kúskami sú kráľovnou medzi džemami. Nie je obľúbenejšej suroviny. Navyše doma na ňom nešetríte, takže bude skutočne výberový.

Báječne chutí na chlebe s maslom, zamiešaný do bieleho jogurtu, na palacinkách a v dezertoch.

Určite budete potrebovať širší kastról, v ktorom sa z roztlačených jahôd rýchlejšie odparí voda a zhustnenaberačky na zbieranie peny, lieviky, so širokou spodnou časťou aj zaváracie hrnce.

Základom je vždy čerstvé, nenahnité, kvalitné zrelé ovocie. Poháre s viečkami musia byť sterilizované a pri nalievaní zmesi horúceTipy na sterilizáciu v rúre alebo mikrovlnke nájdete v našom článku o zaváraní >> 

Medzi recepty, ktoré sme si obľúbili, je JAHODOVÁ ZAVÁRANINA BEZ CUKRU a DŽEM Z JAHÔD A BROSKÝŇ >>

Viete, aký je rozdiel medzi marmeládou, džemom alebo rôsolom?

  • marmeláda je produkt, u ktorého aspoň pätinu tvoria citrusové plody
  • džem je akákoľvek zaváranina, jednodruhová alebo zmes z rôznych druhov ovocia, byliniek a pod. (zaujímavý je s kombináciou s mätou, vanilkou, okvetnými lístkami ruže alebo korením)
  • rôsol je vyrobený iba z ovocnej šťavy

2/ Jahodový sirup

Úžasnú vôňu a chuť vlastných jahôd si možno uchovať aj v domácich šťavách a sirupoch. Stačí pritom dodržať pomer 1:1. 1 kg roztlačených jahôd stačí doplniť 1 kg cukru a 10 g kyseliny citrónovej. Tá predĺži trvanlivosť sirupu. Potom stačí prevariť, odšťaviť alebo cez plátno precediť ešte horúci do nahriatych sklenených fliaš.

V Orione nájdete odšťavovací nerezový hrniec, ktorý sa bude hodiť aj na neskoršie spracovanie čerešní, ríbezlí a iného ovocia.

3/ Mrazená dreň a nanuky

Nanuky do ruky pre malých aj veľkých maškrtníkov sú veľmi jednoduché na prípravu. Umyté jahody roztlačte, k tomu sa perfektne hodí stláčadlo na zemiaky. Potom ich stačí zmiešať s cukrom, prípadne s tvarohom alebo smotanou a vložiť do šikovných tvorítok na nanuky. Tie majú zvýšený lem, takže po vybratí nanuku na tyčke nebudú okamžite stekať po ruke.

Náš tip: nemixujte zmes úplne dohladka, menšie kúsky urobia z obežného nanuku, doplneného napr. nasekanou mätou alebo kvetmi levandule, dokonalé letné osvieženie.

4/ Jahodové dezerty a múčníky

Akýkoľvek múčnik, torta alebo zákusok, na ktorom je poriadna vrstva čerstvých jahôd, je vynikajúca. K popoludňajšej káve na terase sa vždy hodí niečo dobré, vyrobené zo sezónnych surovín. A teraz, keď jahody dozrievajú, je správny čas na skutočnú lahôdku.

Všetci poznáme bublaninu s jahodami, želatínovú tortu, nadýchané rolády so šľahačkou s kúskami jahôd, muffiny alebo košíčky s krémom, zdobené jahodami.

A ak sa Vám nechce zapínať rúru na pečenie tortového korpusu, môžete si vyčarovať chutný nepečený dezert. Stačí ako základ použiť piškóty alebo drvené sušienky spojené maslom, pridať tvaroh, mascarpone a poriadnu vrstvu nakrájaných jahôd. Skúste kovové tortové formy rôznych veľkostí so sponou alebo papierové cukrárske košíčky, v ktorých mini dezerty môžete servírovať aj na záhradnú párty.

5/ Jahodové knedlíky

Každý miluje jahodové knedle z kysnutého alebo tvarohového cesta. Tá kombinácia šťavnatých jahôd, cesta, práškového cukru, masla a kyslej smotany sa v ústach spojí a prinesie spomienku na detstvo. Vaša mamička alebo babička vedeli určite tie najúžasnejšie jahodové knedle, ktoré ste kedy jedli.

Urobte si ich aj vy. U nás nájdete misy na miesenievalčekypraktické hrnce, samostatné naparovacie vložky alebo paráčiky aj naberačky knedlí.