Mrazenie je jednoducho jasná voľba, ako si uchovať potraviny na horšie časy. Stačia šikovné plastové boxy a môžete do nich uložiť skoro všetko – od čerstvého ovocia až po zeleninu.

Pokojne tam vložte aj prebytky od obeda, nech nič nepríde nazmar. Až nebudete večer stíhať uvariť si niečo na ďalší deň do práce, taká krabička sa bude perfektne hodiť. Vytiahnete ju buď z chladničky alebo pri potrebe dlhšieho uskladnenia z mrazničky.

Do mrazničky bez problému zamieria aj huby, mäso alebo údeniny. A najlepšie na tom je, že za pár týždňov stačí iba otvoriť viečko a všetko máte pripravené. Môže to byť strúhaná mrkva a ďalšia koreňová zelenina ako základ na sviečkovú, ríbezle na bublaninu, jahody zo záhradky do tvarohových knedlí, hotová drobenka na domáce kysnuté koláče aj naporciované mäso.

Okrem dóz a boxov u nás nájdete aj zamrazovacie vrecká, svorky na ich uzavretie a ďalších šikovných pomocníkov.

Mrazenie potravín je rýchly a jednoduchý spôsob, ako ich uchovať čerstvé a po ruke.

.


Tipy, ako správne mraziť

Vlastná mrazená zelenina aj ovocie je skvelým riešením, ako získať chutné, zdravé potraviny, mať ich v zásobe, vždy po ruke a navyše ušetriť. Preto prichádzame s tipmi, ako vlastné výpestky, v lese nazbierané plody či huby, nespracované prebytky z varenia a pečenia aj nakúpené potraviny, napr. mäso v akciách, uložiť do mrazničky čo najefektívnejšie. Ideálna teplota je aspoň - 18 °C.

  • Vložené ovocie, zelenina by mali byť čerstvé, pevné, bez plesní a iného poškodenia, pokiaľ ich treba opláchnuť, nechajte ich na mriežke alebo na plechu uschnúť, aby sa po zamrazení neprilepili k sebe. Najviac sa do mrazničky hodia bobuľové ovocie, napr. ríbezle, čučoriedky, maliny, jahody. Kôstkové ovocie je lepšie vykôstkovať, marhule či slivky do ovocných knedlí alebo buchiet tak budú ihneď po povolení z mrazničky k dispozícii na balenie do cesta.
  • Mäso, pokiaľ to nie je panenka alebo kus na pečenie vcelku, rozkrájajte na jednotlivé porcie, plátky, nesoľte ho. Vydrží v mrazničke pokojne aj pol roka, pri mletom ho treba spracovať do štyroch mesiacov. Ryby by mali byť vypitvané a čerstvé.
  • Voňavé huby je lepšie pred mrazením krátko povariť (stačia 3 minúty) a nechať uschnúť, zbavíte sa tak nečistôt, zmenšia svoj objem a napriek tomu zostanú šťavnaté.
  • Strúhanú zeleninu aj tú nakrájanú na kolieska alebo kocky môžete pred uložením spariť v horúcej vode a potom šokovo schladiť a nechať uschnúť. Zachová si farbu a šťavnatosť.
  • Mraziť môžete aj pečivo, po vytiahnutí z mrazničky ho stačí rozpiecť v rúre, budete tak mať k dispozícii rožky či žemle kedykoľvek si spomeniete.
  • Každé vrecko popíšte druhom vloženej potraviny, rokom zberu, dátumom nákupu a pri mäse napr. gramážou či počtom plátkov, porcií. Navyše z neho môžete odsať prebytočný vzduch. Vďaka tomu ušetríte miesto a potraviny nebudú vysušené, aj v mrazničke totiž môžu postupne vysychať.
  • A najdôležitejšie pravidlo, po rozmrazení nikdy potravinu znova nezamrazujte!