A pretože táto tradícia je čím ďalej tým viac populárnejšia, aj my prinášame tipy, ako husičku jednoducho pripraviť. Vyskúšaný recept na svätomartinskú husu s chrumkavou kôrkou nájdete tu >>. Tomu sa nedá odolať.

K jej upečeniu poslúži napríklad kvalitný smaltovaný pekáč. V ňom ju môžete pomaly piecť prikrytú vekom, ktoré zabezpečí, že sa nebude vysušovať a zostane šťavnatá. Navyše u nás nájdete nerezový krájač čerstvých domácich knedlí, nerezové naparovacie hrnce a ďalšie praktické kúsky.

Na šťavnatú pečenú hus budete potrebovať:

  • Poriadny pekáč, do ktorého sa táto väčšia hydina vojde. Po upečení sa síce zmenší, ale pustí veľké množstvo tuku. To si užívajú hlavne páni, hociktorý pôžitkár si vypečené sadlo s chutnou šťavou po stuhnutí maže na chleba. U nás nájdete klasické smaltované pekáče aj zaujímavé pekáče v modrobielom alebo béžovom prevedeníZaujímavú prípravu pečene umožňujú tzv. arómapekáče, ktoré majú v sklenenej pokrievke úchyt s priestorom, kam je možné naliať víno, pivo, to prekvapkáva dovnútra, bez toho aby ste museli veko dávať dole a vzniknutá para nesúci vôňu a aromatické látky prevoňajú celý pokrm. A v modernej domácnosti sa často s obľubou pečie v pekáčoch s nepriľnavou vrstvou z kolekcie riadu GRADNE. Výpek sa ľahko stiahne stierkou, pečienka sa nepripaľuje a napriek tomu docielite chrumkavé kožtičky.

A na spláchnutie takého výdatného obeda sa hodí:

  • Pohár na pivo. Niekto dáva prednosť klasickým pollitrákom s uchom, iný siahne po tenkostenných pohároch na stopke. A keď to pivečko bude navyše čapované do džbánku z miestnej krčmičky, dokonalý pôžitok je zaručený.
  • Čas mladých vín, ktoré sú prvými jesennými vínami z tohtoročnej úrody. Môžete ich oceniť aj tak, že si ich vychutnáte z krásneho pohára