Môžu byť klasické, špaldové aj bezlepkové a väčšinou musia nejaký ten čas počkať, kým zmäknú. Preto sa do nich pustite s predstihom. Napríklad s malými pomocníkmi, ktorí Vám radi pomáhajú s pečením.

Recept na perníčky nájdete tu >>

Perníčky nie sú len vianočnými cukrovinkami. S pomocou vykrajovačiek, valčekov alebo pečiatok si ich môžete upiecť a ozdobiť aj na Veľkú noc. Doma to zavonia a hotové perníčky výborne poslúžia ako dobrota ku kávičke, drobná dekorácia alebo výslužka pre koledníkov. Tí po peknom perníčku často siahnu radšej ako po zdobenej kraslici.

Kto nestíha alebo nemá pevnú ruku, môže namiesto zdobenia použiť embosované valčeky a pečiatky, ktoré vytlačia do vyvaľkaného plátu cesta pekný jarný reliéf.

Perníčky potrebujú pred zdobením odležať, takže ich po vychladnutí uložte do plastového boxu. Napríklad s kúskom jabĺčka, ktoré im dodá vlhkosť. Len ho nezabudnite po pár dňoch skontrolovať, prípadne vymeniť za čerstvé.

Začiatkom apríla perníčky vytiahnite a ozdobte. Dobrým pomocníkom sú vrecká s tenkou špičkou, ktorú hladkú bielkovú polevu pretlačíte a môžete kresliť motívy podľa vlastnej fantázie a schopností.

Tu je navyše pár tipov, ktoré Vás môžu inšpirovať na ich zdobenie:

Orion tip: skúste siahnuť po sade jarných vykrajovačiek, kde nájdete najobľúbenejšie tvary. Alebo po vykrajovačke Zajac, ktorý má sklopené uško, za ktoré je možné perníček zavesiť za hranu hrnčeka. Návšteva bude nadšená.