S kávou utvoria perfektnú dvojicu a rozplynú sa na jazyku. Vložené v celofánovom sáčku alebo pohári budú romantickým darčekom pre vašu drahú polovičku alebo dobrotou, ktorú prekvapíte svojich kolegov alebo klientov.

Suroviny

  • 1 tabuľka bielej čokolády
  • 2 lyžice jemne mletého kokosu
  • 1 lyžica lyofilizovaných malín, prípadne jahôd
  • 1 lyžička chia semienok
  • 1 lyžička psyllia
  • 1 lyžička brezového cukru, prípadne čakankového sirupu
  • 1 lyžička burizónov

Postup:

Kvalitnú bielu čokoládu nalámte na menšie kúsky, prípadne použite čokoládové kôstky. Pripravte si na sporák menší hrniec s cca 2 cm vody, na jeho hornú hranu položíte nerezovú misku na čokoládu s držadlom a čokoládu opatrne miešajte, až sa rozpustí. Táto miska je šikovný pomocník, má výlevky, ktorými sa čokoláda lepšie nalieva do formy.

Na pracovnú dosku si položte silikónovú formu, napr. srdiečka, kvietky či iné tvary. Rozpustenú čokoládu nalejte do 1/3 formy a opatrne ju nakláňajte do strán tak, aby vytvorila slabšiu vrstvu aj na stenách jednotlivých priehlbín. Aby rýchlejšie stuhla, môžete ju zatiaľ uložiť do chladničky.

Príprava náplne do praliniek je jednoduchá. V miske s lyžicou vody nechajte chia semienka napučať, budú tvoriť spojivo, ktoré suchú zmes pekne spojí. Potom pridajte jemne nasekané maliny, ktoré ju zafarbia, kokos, burizóny a cukor a vytvorte kompaktnú hmotu, štruktúrou pripomínajúcu zmes na prípravu nepečených vianočných guličiek. Pokiaľ by bola zmes riedka, je možné pridať lyžičku psyllia. Dostanete do praliniek aj potrebnú vlákninu, navyše sa spevní, takže budete ľahšie plniť pralinky. Pokiaľ by bola hustá, môžete namiesto xylitolu pridať čakankový sirup, ktorý zmes osladí, ale tiež prepojí. Do formy s čokoládou vtlačte rukou ružovú zmes do 2/3 a zalejte zvyškom bielej čokolády.

Pralinky je možné kombinovať samozrejme aj s tmavou čokoládou, pistáciami, kúskami pomarančovej kôry, štipkou chilli a ďalšími dobrotami, ktoré máte radi.

Po vychladení v chladničke pralinky ľahko z formy vylúpnete.

Ďalšie zaujímavé recepty nájdete tu >>