AKO SPRÁVNE PRESTRIEŤ SVIATOČNÝ STÔL

Základom sviatočného stolovania, či už pri štedrovečernej večeri alebo v časoch povianočných návštev, je vyžehlený biely obrus. Mal by ideálne presahovať cca 20 cm cez hrany stola, doprostred môžete umiestiť menší behúň, naperón. Ten vytvorí zónu pre vianočný svietnik a dekorácie, ale aj pre misu so zemiakovým šalátom a vyprážaným kapríkom.

U nás nájdete tiež biele taniere z porcelánu alebo z opálového skla, stačí nakuknúť do ponuky. Sú nadčasové a môžete ich kombinovať s trendovými odtieňmi béžovej, šedej alebo s pastelovými tónmi. Na stole tak stačí umiestniť cca 2 cm od hrany stola plytký tanier, prípadne tzv. klubový, ktorý by mal zostať ležať na svojom mieste po celý čas večere. Až na ňom sa objavia postupne dezertný tanier na predjedlo, podložený obrúskom, aby nekĺzal, alebo hlboký tanier na rybiu polievku. K polievke sa hodí aj pečivo, tanierik s ním položíme do ľavého horného rohu.

AKO TRIEDIŤ PRÍBORY

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vlastne porovnať príbory pri slávnostnom, viacchodovom menu? Tu si už nevystačíte s obvyklou lyžicou, vidličkou a nožom. Uloženie príborov má svoje pravidlá, tak si ich stručne priblížime. Príbory tak pri jedle berieme postupne z vonkajšej strany.

  • vľavo od taniera uložíme vidličku na hlavný chod, prípadne rybiu vidličku a menšiu dezertnú vidličku
  • vpravo od taniera bude mäsový alebo rybí nôž, polievková lyžica a dezertný nôž
  • nad okraj taniera sa ukladá dezertná lyžička a vidlička

Prípitok a pohár s čistou vodou nesmie na stole chýbať. Pripravíme si preto dizajnové poháre na sekt alebo víno a poháre na vodu, tie nájdu svoje miesto v pravom hornom rohu od tanierov.

Tak si slávnostnú vianočnú tabuľu vylaďte k dokonalosti a hlavne si doprajte pohodu a oddych. Pretože kľud, pohoda a zdravie je presne to, čo o sviatkoch tento rok obzvlášť potrebujeme.