Niekde sa tradícia ctí so všetkou parádou, chlapci chodia koledovať s korbáčom, gazdinky pečú sladkého baránka alebo mazanec. Nájdu sa aj odporcovia šibania korbáčom a Veľká noc tvorí len kulisu pre jarnú výzdobu domu či bytu.

DIY znamená urob si sám. Tak to skúste, je to ľahké. Na výrobu najrôznejších dekorácií či perníčkov nepotrebujete drahé nástroje a aranžmány. Vystačíte si s bežnými pomôckami a kúskami, ktoré nájdete v Orione alebo napríklad doma v skrini.

1/ MEDOVÉ PERNÍČKY

Veľká noc sa blíži, gazdinky pečú mazanec, veľkonočné uzly, baránky, judáša a často aj perníčky. Tie sú ľahké na výrobu, možno ich pripraviť s predstihom, aby zmäkli, a zdobiť ich veselými motívmi tesne pred Veľkou nocou.

Čo budete na ich pečenie, vykrajovanie potrebovať a trochu tej inšpirácie na ich zdobenie nájdete tu >>

2/ NEROZBITNÉ MAĽOVANÉ KRASLICE

Maľované vajíčka sú najznámejším symbolom Veľkej noci. Sú súčasťou výslužky, dospelí aj deti sa pri ich zdobení môžu naozaj vyšantiť. Kraslice sú zdobené farbami na vajíčka, voskovou technikou, vyškrabávané, oplietané aj farbené v cibuľových šupkách. Ako vyrobiť kraslice, ktoré všeličo vydržia?

Vyrobte si nerozbitnú dekoráciu podľa vlastnej fantázie >>

3/ DEKORÁCIA Z PRÚTIA

Pekné dni lákajú na prechádzky, na ktorých si môžete vyhliadnuť prírodniny, ktorými môžete zdobiť svoju domácnosť. Drobné kvety, samozrejme okrem chránených druhov, nájdete pozdĺž ciest, na záhone pred domom alebo v blízkom kvetinárstve.

Odstrihnite si jemné brezové vetvičky, z ktorých vykúzlite peknú dekoráciu >>

4/ DOMÁCA MODELOVACIA HMOTA

Výroba bielej modelovacej hmoty z 3 ingrediencií nie je nič zložité. Zo škrobu, jedlej sódy a vody vznikne tvárna hmota, z ktorej je možné vyrobiť rôzne veľkonočné dekorácie. Použitie jarných vykrajovačiek, valčekov s reliéfom alebo pečiatok sa priamo ponúka. Navyše ich môžete nafarbiť, otlačiť do nich rôzne prírodniny alebo vyryť nápis.

Ako vyrobiť modelovaciu hmotu takmer zadarmo >>

5/ KRÁSNE JARNÉ OBRÚSKY

Papierové obrúsky s jarnými alebo veľkonočnými motívmi využijete nielen pri sviatočnom stolovaní. Možno ich použiť pri prestieraní, pod veľkonočné dekorácie alebo použiť obľúbenú servítkovú techniku. Jednoducho si tak vyrobíte štýlové kúsky, ktoré spolu budú pekne ladiť a vnesú do interiéru čerstvý jarný nádych.

Skúste si doma jednoducho vytvoriť príjemné, harmonické prostredie plné jari s pomocou papierových obrúskov >>