Vyrobte domáce kompóty alebo zeleninové čalamády, ktoré potom neskôr využijete ako prílohu k jedlu, do koláčov, buchiet alebo nákypov. Môžete tiež vyrobiť domáce ovocné výživy. Deti si pochutnajú na ovocnej šťave alebo sirupe z mäty, žihľavy alebo čiernej bazy. Na raňajky si môžete dať čerstvé pečivo s marmeládou alebo džemom. 

Podrobne sa téme zaváranie venujeme tu >>

PÁR RÁD K ZAVÁRANIU

Možno so zaváraním ešte len začínate a nasledujúce informácie oceníte. Je možné, že všetko poznáte a len tak mrknite, či nie je možné si prácu nejako uľahčiť alebo urobiť niečo iným spôsobom, ako obvykle robíte. Každopádne by sme vám radi poskytli pár rád ako na to, aby všetko perfektne klaplo. Aby poháre dobre držali, ich obsah sa nekazil, dlho vydržal a aby ste si aj po čase mohli zavárané dobroty plne vychutnať. Všetko začína výberom tvaru pohárov. Nájdete je zde >>

Sterilizácia nie je žiadna veda, ide predovšetkým o dôkladnosť. Týmto procesom zbavíte sklo aj viečka baktérií, ktoré by inak obsah kontaminovali. Nič sa nebojte, za 20 minút je hotovo.

  • Sterilizácia v hrnci:

starostlivo umyté a nepoškodené poháre vložte do hrnca, okolo nich rozprestrite viečka, naplňte hrniec vodou, aby bolo všetko pod hladinou vody. Priveďte vodu k varu a varte 10 - 15 minút. Poháre vyberte kliešťami z vody a dajte ich uschnúť na čistú utierku. Poháre sa plnia ešte teplé teplou náplňou.

  • Sterilizácia v rúre:

starostlivo umyté a nepoškodené poháre a viečka rozložte na plech a vložte do rúry predhriatej na 100 °C a nechajte sterilizovať 10 - 15 minút. Potom rúru vypnite, ale poháre nevyberajte. Vyberte ich na čistú utierku, až keď budete mať pripravený obsah. Poháre plňte ešte teplé teplou náplňou.

Teraz môžete poháre plniť. Urobte to, kým sú poháre i potraviny stále teplé. Keď dáte teplé potraviny do studených pohárov, môžu prasknúť. Lepšie sa vám budú plniť pomocou lievika so širokým hrdlom. Nechajte na vrchu každého pohára asi 0,6 cm voľného miesta. Utrite okraje pohárov, aby ste sa uistili, že kvapky jedla neovplyvnia tesnenie. Na poháre naskrutkujte viečka, vložte ich do hrnca a naplňte ho vodou cca 5 cm nad poháre. Priveďte do varu a zavárajte cca 10 minút. Vyberte ich z hrnca zaváracími kliešťami a dajte ich na čistú utierku.

Skôr ako budete s pohármi manipulovať, počkajte 24 hodín. Mali by byť úplne studené, keď ich uskladníte. Skontrolujte viečka pohárov. Mierne odsadenie plochého viečka ukazuje, že boli správne uzavreté. Pokiaľ nie je niektoré z viečok odsadené, otvorte poháre a spotrebujte obsah, namiesto aby ste ho uchovávali. Pohár je dobré opatriť štítkom s popisom - druh ovocia alebo zeleniny a dátum zavárania.

Tip: VÁŽENIE PRI ZAVÁRANÍ

Potrebným pomocníkom pri zaváraní je aj kvalitná váha. Je na každom, či mu lepšie vyhovuje váha mechanická alebo digitálna. Každý preferuje iný materiál, niekto má rád váhu s miskou, iný uprednostnia váhu s pekným dekorom a využije ju aj ako dekoráciu v kuchyni. Každému vyhovieme, každý si u nás určite vyberie.