Vyberáme z rozhovoru: (celý rozhovor nájdete v magazíne Jar/leto 2021 na str. 58-59)

Predstavte si, že zariaďujete novú kuchyňu. Aký riad podľa vás nesmie chýbať?
"Kvalitná doska a nôž sú pre mňa vždy číslo jedna. Hrnce sú ďalšia samozrejmosť. V práci tiež veľa využívame napríklad ratanové ošatky na pečenie chleba." 

Ako podľa vás vyzerá dobre naservírované jedlo? 
"Podľa mňa je to súhra jedného s druhým. Dnešná doba je uponáhľaná. Jedlo skoro ani nepohryzieme, iba ho rýchlo zhltneme a ideme. Rád by som, aby u nás zákazník na zhon a stres zabudol. Keď prídete ku krásne založenému stolu a obslúži vás usmievajúci čašník, pred jedlom si porozprávate pri poháriku niečoho dobrého a nakoniec k vám doputuje správne nahriaty tanier s dobrým jedlom, potom si jedno s druhým sadne. Za roky, čo varím, ale nedám dopustiť na guľatý biely tanier, ktorý by mal byť podľa mňa v každej kuchyni."  

JARNÁ POLIEVKA OD PROFÍKA

Suroviny

  •  1 l zeleninového vývaru
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 kg mrazeného hrášku
  • soľ a korení
  • smotana
  • snietka kopru
  • údený losos

Postup:

Na olivovom oleji opražíme 1 nakrájanú cibuľku. Keď zavonia, pridáme 1-2 strúčiky cesnaku. Premiešame a pridáme 1 kg mrazeného hrášku. Mrazený hrášok odporúčam kvôli krásne zelenej farbe. Zalejeme 1 l teplého zeleninového vývaru. Privedieme k varu. Následne všetko tyčovým mixérom rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením a cez sitko precedíme. Pripravíme si smotanu s najemno pokrájaným kôprom, ktorá chuť polievky zjemní. Polievku naservírujeme a zdobíme plátkom údeného lososa, smotanou a vetvičkou kôpru. 

Ďalšie zaujímavé recepty tu.