Vyberáme z rozhovoru: (celý rozhovor nájdete v magazíne Jar/leto 2021 na str. 58-59)
Predstavte si, že zariaďujete novú kuchyňu. Aký riad podľa vás nesmie chýbať?
"Kvalitná doska a nôž sú pre mňa vždy číslo jedna. Hrnce sú ďalšia samozrejmosť. V práci tiež veľa využívame napríklad ratanové ošatky na pečenie chleba."
Ako podľa vás vyzerá dobre naservírované jedlo?
"Podľa mňa je to súhra jedného s druhým. Dnešná doba je uponáhľaná. Jedlo skoro ani nepohryzieme, iba ho rýchlo zhltneme a ideme. Rád by som, aby u nás zákazník na zhon a stres zabudol. Keď prídete ku krásne založenému stolu a obslúži vás usmievajúci čašník, pred jedlom si porozprávate pri poháriku niečoho dobrého a nakoniec k vám doputuje správne nahriaty tanier s dobrým jedlom, potom si jedno s druhým sadne. Za roky, čo varím, ale nedám dopustiť na guľatý biely tanier, ktorý by mal byť podľa mňa v každej kuchyni."
JARNÁ POLIEVKA OD PROFÍKA
Suroviny
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 nakrájaná cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 kg mrazeného hrášku
- soľ a korení
- smotana
- snietka kopru
- údený losos
Postup:
Na olivovom oleji opražíme 1 nakrájanú cibuľku. Keď zavonia, pridáme 1-2 strúčiky cesnaku. Premiešame a pridáme 1 kg mrazeného hrášku. Mrazený hrášok odporúčam kvôli krásne zelenej farbe. Zalejeme 1 l teplého zeleninového vývaru. Privedieme k varu. Následne všetko tyčovým mixérom rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením a cez sitko precedíme. Pripravíme si smotanu s najemno pokrájaným kôprom, ktorá chuť polievky zjemní. Polievku naservírujeme a zdobíme plátkom údeného lososa, smotanou a vetvičkou kôpru.
Ďalšie zaujímavé recepty tu.