Choďte na to múdro a vyrobte si nepečené pečivo, ktoré skvele chutí. Navyše ušetríte nielen elektrickú energiu, ale aj čas. Také nepečené guličky môžu byť hotové za 10 minút, navyše môžete zapojiť aj malých pomocníkov. Prinášame aj obmenu receptov s tipmi na zdravé nepečené pečivo.

3 NAJOBĽÚBENEJŠIE DRUHY NEPEČENÉHO PEČIVA:

1/ VČELIE ÚLIKY / OSIE HNIEZDA

Najznámejším a jedným z najobľúbenejších cukroviniek sú včelie úliky. Často sa stretnete aj s názvom osie hniezda.

  • Na klasické úliky treba trochu mletých orechov, masla, cukru, kakaa alebo čokolády, ale je možné spracovať do neho aj zvyšky polámaných cukroviniek. Formičku na úliky je dobré pred plnením ľahko vysypať práškovým cukrom, hotové úliky potom idú lepšie vyklepnúť. Stačí nechať cesto v chladničke cca 1 hodinu odležať a malé kúsky cesta vtlačiť do formičky. Koncom malej varešky alebo prstom urobte uprostred jamku a vyklepnite. Vzniknutá dutina sa plní krémom, ideálne s kvapkou rumu, dobrým pomocníkom je zdobiace vrecko s užšou špičkou, vďaka ktorému sa náplň dostane do úľa a bude z neho ľahko presahovať von. Nakoniec sa zavrie detskou piškótou alebo kolieskom z lineckého cesta.
  • • Do vegánskej verzie je možné použiť namiesto klasického masla rastlinné maslo a plniť ich pudingom z kokosového mlieka.
  • • Bezlepkové včelie úle majú rovnaký postup, len použijete bezlepkové drvené piškóty.
  • • A dietári alebo tí, ktorí chcú počas sviatkov maškrtiť bez cukru, môžu skúsiť low carb úliky. Tie sú tvorené zmesou mletých mandlí a vlašských orechov, raw kakaa, masla a erythritolu. Pozor, zmes sa najskôr drobí. Teplom rúk, ktoré sú na spracovanie „cesta“ tým najlepším nástrojom, sa začne spájať, až vznikne kompaktné cesto. Spodok tvoria kolieska z mandľovej a kokosovej múky. Konkrétny recept na takéto cesto je možné nájsť na weboch, ktoré sa low carb stravovaniu venujú.
  • 2/ NEPEČENÉ GULIČKY

Kombináciou je obrovské množstvo, môžete využiť, čo dom dal. Zvyšky polámaných cukroviniek, detské piškóty, vločky, orechy, kúsky čokolády, kokos, sezam... Navyše z jedného základu možno vytvoriť viac druhov, jedny sezamové s mandľami, druhé kokosové, pripomínajúce Rafaelo guličky z obchodu, tretie čokoládové s vôňou škorice a rumu. Fantázii sa medze nekladú. Ukladajú sa do papierových košíčkov menších veľkostí.

A pokiaľ sa vám zdá, že je to ďalšia sacharidová bomba, skúste odľahčenú verziu guličiek z tvarohu, kokosu, brezového cukru, prípadne kakaa. Nikto predsa nechce po sviatkoch zistiť, že sa nezmestí do svojich obľúbených nohavíc.

2/ KOKOSOVÉ KMENE

Na Vianoce sa najčastejšie objavujú dvojfarebné kokosové kmene, v kombinácii bielej a hnedej. Stačí použiť kokos, sladené zahustené kondenzované mlieko, sušené mlieko a na dofarbenie kakao. Stačí zo všetkých surovín spracovať pevné cesto, rozdeliť ho na 2 časti, jednu ponechať svetlú a druhú dofarbiť kakaom.

Kvapkou potravinárskej farby alebo prírodným farbivom získate aj iné odtiene a cestá tak môžete kombinovať podľa fantázie.

Po odležaní v chlade z nich vytvorte pečivo. Môžete z nich urobiť valčeky a spojiť ich k sebe alebo ich stočiť, prepletať a ľahko pováľať. Prípadne vyváľať na silikónovej doske dve placky, jedno cesto položiť na druhé a stočiť ako roládu. Táto pružná doska im miernym stočením pomôže spevniť, ako keď pripravujete na podložke sushi. Na záver ich obaľte v hrubšom kokose a nakrájajte kokosové hrče podľa ľubovôle.

Tu sa rovno jedná o bezlepkovú verziu. Low carb variant pracuje s kokosom, kokosovým mliekom, kvapkou kokosového oleja a erythritolom. Získate tak dobrotu, ktorú môžete maškrtiť (samozrejme s rozumom) bez väčších výčitiek.

Užite si sviatky v pokoji a budeme radi, keď Vás inšpirujeme nielen pri pečení vianočných koláčikov.