Suroviny

  • zväzok bielej špargle
  • voda + 1 lyžička soli, štipka cukru a kvapka citrónovej šťavy

Holandská omáčka:

  • 50 g masla izbovej teploty
  • 20 cl zeleninového vývaru
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ

Postup:

Pred varením špargľu ponorte do studené vody a prepláchnite. Potom ju škrabkou olúpte /okrem špičky/ po celé dĺžke a drevnaté konce, zhruba 2 cm, odrežte. Zviažte ju povrázkom a vložte do horúcej, osolenej vody do vysokého hrnca tak, aby špičky zostali nad vodnou hladinou. 

Na výbornú holandskú omáčku si vystačíte so žĺtkami, soľou, vývarom, citrónom a maslom. Nad vodným kúpeľom (pozor, nesmie sa variť!) šľahajte žĺtky s vývarom a soľou až do krémovej, penivej konzistencie. Potom omáčku vyberiete z vodného kúpeľa a po častiach zašľahajte maslo a po kvapkách citrónovú šťavu. Podávajte hneď :)

Klasika je varená špargľa s holandskou omáčkou a zemiakom, ale čo tak skúsiť grilovanú špargľu so slaninou, zapekanú špargľu so šunkou a syrom, alebo šalát so zelenou špargľou a jahodami.

Ďalšie zaujímavé recepty tu.