Suroviny
- zväzok bielej špargle
- voda + 1 lyžička soli, štipka cukru a kvapka citrónovej šťavy
Holandská omáčka:
- 50 g masla izbovej teploty
- 20 cl zeleninového vývaru
- 3 vaječné žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ
Postup:
Pred varením špargľu ponorte do studené vody a prepláchnite. Potom ju škrabkou olúpte /okrem špičky/ po celé dĺžke a drevnaté konce, zhruba 2 cm, odrežte. Zviažte ju povrázkom a vložte do horúcej, osolenej vody do vysokého hrnca tak, aby špičky zostali nad vodnou hladinou.
Na výbornú holandskú omáčku si vystačíte so žĺtkami, soľou, vývarom, citrónom a maslom. Nad vodným kúpeľom (pozor, nesmie sa variť!) šľahajte žĺtky s vývarom a soľou až do krémovej, penivej konzistencie. Potom omáčku vyberiete z vodného kúpeľa a po častiach zašľahajte maslo a po kvapkách citrónovú šťavu. Podávajte hneď :)
Klasika je varená špargľa s holandskou omáčkou a zemiakom, ale čo tak skúsiť grilovanú špargľu so slaninou, zapekanú špargľu so šunkou a syrom, alebo šalát so zelenou špargľou a jahodami.
Ďalšie zaujímavé recepty tu.