Kamaráti ma vyviedli z omylu, žiadne bazalkové pesto, ale chimichuri. Vtedy som naozaj váhala, čo to môže byť, ale po ochutnaní som si musela poprosiť recept. A to ma tiež trochu inšpirovalo pozrieť sa na ďalšie názvy, v ktorých sa asi mnohí budú hľadať. 

Trochu sa strácate v názvoch pokrmov a nápojov, ktoré pochádzajú z iných kútov sveta? Viete, čo je to suvlaki, chimichuri, hummus, tabouleh alebo guacamole? Tento rok voľnému cestovaniu moc nepraje, tak aspoň poďte na cestu okolo sveta skrze báječné pokrmy, ktoré zvládnete urobiť aj doma. Stačí mať k tomu to správne kvalitné riady a trochu inšpirácie z Orionu.     Vaša Dobromila.

Skúste napríklad niektorý z týchto receptov:

HARISSA

– je pikantná omáčka z feferoniek, olivového oleja, cesnaku, koriandru a ďalších surovín, ktorá má naozaj šmrnc. Je typická pre blízkovýchodnú kuchyňu, plná dráždivej, spaľujúcej chuti.

Hodí sa na dochutenie pečeného kuraťa, zemiakov alebo k grilovanému mäsu.

ZOODLES

– je veľmi diétna, ľahká, nízko kalorická a v podstate low carb varianta klasických špagiet z pšeničnej múky. Najjednoduchšia varianta je pripraviť si cuketové zoodles, ale kľudne aj špagety z repy, mrkvy, batátov alebo tekvice.

A vlastne nepotrebujete spiralizér, stačí šikovná škrabka, ktorá zo zeleniny vytvorí jemné rezančeky, ktoré stačí stočiť na tanieri do špirály a dochutiť ich špenátovou, mäsovou, syrovou omáčkou, vložiť ich do polievky ako variantu rezancov alebo inej zavárky alebo si pripravíte netradičný šalátik. Recept na cuketové zoodles nájdete tu >>

SOUVLAKI

–  je obľúbené grécke jedlo zložené z malých kúskov jahňacieho alebo bravčového na špajdli. Hodí sa jak bravčová krkovička, tak aj jahňací krk alebo stehno, potrená cesnakom, soľou, olejom a citrónovou šťavou.

Z rozpáleného grilu môžete tieto úžasné špízy servírovať rovno na stôl, doplniť ich gréckym šalátom s olivami alebo pita chlebom.

CHIMICHURI

– je argentínska salsa podávaná k grilovanému mäsu. Z hladkolistej petržlenovej vňaťky, oregana, rozmarínu, cesnaku a ďalších prísad spojených olivovým olejom vznikne voňavá bylinková omáčka. Ideálne, keď máte bylinky, ktoré vám zrovna rastú na záhrade alebo na balkóne v kvetináči.

Skúste ju podávať k vyzretému hovädziemu, alebo k rybe a grilovanej zelenine a uvidíte, že vaše chuťové poháriky budú v siedmom nebi. Recept nájdete tu >>

GUACAMOLE

– poznali už starí Aztékovia. Je to dokonalé avokádové potešenie v forme jemnej nátierky, chcete-li dipu.

Nebojte sa avokáda a skúste ho jednoducho roztlačiť, pridajte jemne nakrájanú cibuľku, limetkovú šťavu, cesnak, čerstvý koriander a rímsku rascu. Stačí všetko zmiešať, podávať s nachos, krehkými lupienkami alebo zeleninou a máte parádičku na záhradnú párty či večierok.

HUMMUS

– je studená nátierka, pokrm pochádzajúci pravdepodobne z oblasti Libanonu, ktorý zdomácnel nielen v arabských štátoch, ale rozšíril sa po celom svete. Jedná sa o rozmixovaný uvarený cícer, zmiešaný s tahini pastou, olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a soľou.

Lenivci si ho môžu kúpiť v bežnej maloobchodnej sieti, ale doma robená bude vďaka vlastnému dochuteniu presne podľa vašej chuti. Môže byť predkrmom aj večerou plnou bielkovín, podávanou so zeleninou alebo pečivom.

TABOULEH

– je vynikajúci šalátik považovaný za libanonské národne jedlo. Je zložený z kuskusu, čerstvej zeleniny, mäty, cesnaku, citrónovej šťavy, olivového oleja a soli.

A že vás mäta trochu vydesila? Skúste si ho pripraviť a uvidíte, že je to presne ta ingrediencia, ktorá tam patrí a povýši šalát na ďalšiu úroveň.

TZATZIKI

– pôvodne grécky osviežujúci predkrm z uhorky, gréckeho jogurtu, kôpru, cesnaku a ďalších ingrediencii, ktorý môže byť aj ľahkou prílohou k mäsovým pokrmom, napríklad pri domácej grilovačke na záhrade, chate alebo na terase.

Bude aj skvelou letnou večerou v horúcich dňoch, ku ktorej stačí zakusovať čerstvý domáci chlieb.Recept  nájdete tu >>